رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
تحلیل‌گر مسائل غرب آسیا:

«خلیج فارس» در اسناد تاریخی معتبر ثبت است

تحلیل‌گر مسائل غرب آسیا گفت: نام «خلیج فارس» قرن‌هاست که در اسناد تاریخی و نقشه‌های معتبر جهانی به‌صورت رسمی ثبت شده است.

محمدجواد یاری در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار گروه سیاسی پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب» در رابطه با ادعای مطرح شده از سوی رسانه‌های خارجی مبنی بر وعده مهم رئیس جمهور آمریکا به کشورهای حوزه خلیج فارس و تغییر نام «خلیج همیشه فارس» به «خلیج عربی» گفت: در روزهای اخیر، برخی رسانه‌ها گمانه‌زنی‌هایی درباره سفر احتمالی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، به غرب آسیا و به‌ویژه کشورهای عربی منطقه منتشر کرده‌اند. یکی از این گمانه‌زنی‌ها، ادعای تغییر نام «خلیج فارس» توسط ترامپ است.

وی افزود: باید توجه داشت که چنین ادعاهایی بیشتر جنبه رسانه‌ای و تبلیغاتی دارند و پشتوانه حقوقی، تاریخی و حتی سیاسی قابل توجهی ندارند. نام «خلیج فارس» قرن‌هاست که در اسناد تاریخی و نقشه‌های معتبر جهانی به‌صورت رسمی ثبت شده است.

تحلیل‌گر مسائل سیاسی بیان کرد: از قرن شانزدهم میلادی تاکنون، منابع معتبر اروپایی و جهانی این نام را به رسمیت شناخته‌اند و حتی پیش از آن نیز در متون تاریخی و جغرافیایی معتبر به‌صورت «بحر فارس» یا «خلیج فارس» از این منطقه یاد شده است. بنابراین، تغییر این نام به‌صورت رسمی و بین‌المللی بسیار بعید و تقریباً غیرممکن به نظر می‌رسد.

عربستان سعودی و کشورهای عربی به دنبال تعامل با ایران هستند

یاری عنوان کرد: در شرایط کنونی نیز عربستان سعودی و سایر کشورهای عربی منطقه که در حال تعامل و گفتگو با ایران هستند، بعید است بخواهند چنین خواسته‌ای را به ترامپ تحمیل کنند یا اصلاً چنین هدفی برای سفر او متصور باشند. تمرکز اصلی ترامپ در سفر احتمالی به منطقه، اهداف مهم‌تر و استراتژیک‌تری خواهد بود.

وی خاطرنشان کرد: یکی از این اهداف، پیشبرد طرح عادی‌سازی روابط کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی است که به طرح «آبراهام» شهرت یافته است. این طرح پس از تحولات اخیر در فلسطین اشغالی و به‌ویژه مسجدالاقصی با چالش‌های جدی در کشورهای عربی روبه‌رو شده و بسیاری از کشورها به‌صورت ظاهری یا واقعی، روابط خود را با رژیم صهیونیستی محدود کرده‌اند. ترامپ تلاش خواهد کرد که با احیای این روند، دستاوردی در سیاست خارجی برای خود رقم بزند.

تحلیل‌گر مسائل غرب آسیا اظهار کرد: هدف دوم ترامپ، بهره‌برداری اقتصادی از کشورهای ثروتمند عربی است. او در دوره ریاست‌جمهوری‌اش نیز نشان داده است که به‌دنبال انعقاد قراردادهای سنگین اقتصادی و تسلیحاتی با کشورهای شورای همکاری خلیج فارس است تا از یک‌سو منابع مالی هنگفتی را به آمریکا وارد کند و از سوی دیگر، تصویری از یک رئیس‌جمهور موفق و کارآمد در حل مسائل جهانی به مخالفان و رقبای داخلی خود ارائه دهد.

یاری افزود: این موضوع به‌ویژه با توجه به چالش‌های داخلی آمریکا، مانند بحران‌های اقتصادی و کاهش ارزش دلار، برای ترامپ اهمیت بیشتری پیدا می‌کند.

کشورهای عربی حوزه خلیج فارس از ایجاد تنش نظامی در منطقه نگران هستند

وی گفت: مسئله دیگری که می‌تواند در دستور کار سفر ترامپ باشد، پرونده هسته‌ای ایران و مسائل مرتبط با آن است. کشورهای عربی منطقه همواره نسبت به بروز یک جنگ یا تنش نظامی در منطقه نگران هستند، زیرا چنین رخدادی می‌تواند تبعات اقتصادی، امنیتی و انسانی سنگینی برای آنها داشته باشد.

تحلیل‌گر مسائل غرب آسیا بیان کرد: به همین دلیل، بسیاری از این کشورها همزمان با تعامل با ایران، با آمریکا و حتی رژیم صهیونیستی نیز رایزنی می‌کنند تا نوعی توازن و بیمه سیاسی برای خود فراهم کنند. ترامپ احتمالاً تلاش خواهد کرد این کشورها را برای اعمال فشارهای بیشتر اقتصادی یا حتی تهدیدهای نظامی علیه ایران همراه کند؛ هرچند احتمال اقدام نظامی واقعی بسیار پایین است.

یاری خاطرنشان کرد: در کنار همه این اهداف، باید به هدف کلان‌تر آمریکا در منطقه یعنی مهار چین و ایران نیز اشاره کرد. آمریکا به‌دنبال بازسازی نظم نوین جهانی و تثبیت جایگاه امنیتی و سیاسی خود در خاورمیانه است. مهار چین به‌عنوان رقیب اصلی اقتصادی و نظامی آمریکا، نیازمند حضور و نفوذ بیشتر در مناطق استراتژیکی همچون غرب آسیا است و مهار ایران به‌عنوان یک بازیگر مهم منطقه‌ای نیز در همین راستا تعریف می‌شود.

وی عنوان کرد: از سوی دیگر، مقامات ایرانی به‌ویژه محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه پیشین ایران، نیز درباره این گمانه‌زنی‌ها واکنش‌هایی داشته‌اند و تأکید کرده‌اند که تغییر نام خلیج فارس یا ادعاهای مشابه، نه تنها سودی برای آمریکا و کشورهای عربی ندارد، بلکه می‌تواند وحدت ملی را در ایران تقویت کند.

تحلیل‌گر مسائل غرب آسیا درادامه افزود: بنابراین اگر چنین اقدامی از سوی ترامپ انجام شود، از سوی مردم ایران به‌عنوان یک اهانت بزرگ تلقی خواهد شد و باعث ایجاد همبستگی داخلی بیشتر خواهد شد. بنابراین، حتی اگر ترامپ چنین حرکتی انجام دهد، عملاً به ضرر منافع آمریکا تمام خواهد شد.

ترامپ به دنبال بازی رسانه‌ای و تبلیغاتی است

یاری اظهار کرد: بنابراین در شرایط کنونی، نیازی به موضع‌گیری رسمی از سوی ایران وجود ندارد. گاه پرداختن بیش از حد به چنین گمانه‌زنی‌هایی، موجب بازی کردن در زمین رسانه‌ای و تبلیغاتی آمریکا می‌شود. تا زمانی که اقدام یا اظهارنظر رسمی در این زمینه مطرح نشده، بهترین رویکرد، خویشتنداری و پرهیز از واکنش هیجانی است.

وی در پایان تصریح کرد: ترامپ فردی است که به‌دنبال جلب توجه رسانه‌ها و قرار گرفتن در مرکز اخبار جهانی است و گاه اظهارنظرهای جنجالی او صرفاً در همین راستا صورت می‌گیرد. بنابراین، نباید در دام این بازی رسانه‌ای افتاد. تغییر نام‌ها یا مرزهای تاریخی در دنیای امروز نه تنها از نظر حقوق بین‌الملل پذیرفته‌شده نیست، بلکه حتی برای کشوری مانند آمریکا نیز تنها ضرر و هزینه نیز به همراه خواهد داشت.

انتهای خبر/

1404-02-18 14:01 شماره خبر : 13330

درباره نویسنده

اخبار مرتبط:
نظرات:
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!

آخرین اخبار
تمامی حقوق مادی و معنوی، برای پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب» محفوظ می باشد.