درباره نویسنده
خطبه 40 نهجالبلاغه؛
جاهلان و قرآن

حضرت علی (ع) در نهجالبلاغه از جاهلان و قرآن گفتهاند.
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب» هر روز یک حکمت از نهجالبلاغه امیرالمومنین علی (ع) را میخوانیم.
إِلَی اللَّهِ أَشْکُو مِنْ مَعْشَرٍ یَعِیشُونَ جُهَّالًا وَ یَمُوتُونَ ضُلَّالًا، لَیْسَ فِیهِمْ سِلْعَةٌ أَبْوَرُ مِنَ الْکِتَابِ إِذَا تُلِیَ حَقَّ تِلَاوَتِهِ، وَ لَا سِلْعَةٌ أَنْفَقُ بَیْعاً وَ لَا أَغْلَی ثَمَناً مِنَ الْکِتَابِ إِذَا حُرِفَ عَنْ مَوَاضِعِهِ، وَ لَا عِنْدَهُمْ أَنْکَرُ مِنَ الْمَعْرُوفِ وَ لَا أَعْرَفُ مِنَ الْمُنْکَر.
ترجمه:
به خداوند شکوه میکنم از مردمی که در جهل زیستند و در ضلالت مردند. در نظر آنان هیچ متاعی کاسدتر از کتاب خدا نیست اگر آن چنانکه شایسته است تلاوت شود. و هیچ متاعی رواجتر و گرانبهاتر از آن نیست اگر تحریف شده باشد و از معنی واقعی خود گردیده باشد. هیچ چیز را زشتتر از کار نیک نمیدانند و هیچ چیز را نیکوتر از زشتکاری نمیشمارند.
شرح:
در آخرین فراز این خطبه، امام (علیه السلام) شکایت این گونه جاهلان عالم نما و قاضیان نادان و دنیاپرست و خودخواه و مغرور را به درگاه خداوند میبرد و با دلی پر درد و آهی سوزان از آنها شکوه میکند، میفرماید:
«از این گروهی که در میان امواج جهل و نادانی زندگی میکنند و در گمراهی جان میدهند به خدا شکایت میکنم!» (اِلَی اللهِ اَشْکُو مِنْ مَعْشَر یَعیشونَ جُهّالا، وَ یَمُوتُونَ ضُلاّلا).
در واقع در این فراز، توصیفهای دیگری برای معرّفی این گروه و تکمیل مباحث گذشته بیان میکند که این یکی از آنهاست. آری تمام زندگی آنها در جهل و نادانی سپری میشود و به همین دلیل مرگشان در ضلالت و گمراهی است (در واقع جمله دوّم نتیجه اجتناب ناپذیر جمله اوّل است!) چگونه ممکن است سراسر زندگی انسان در جهل بگذرد و او گمراه از دنیا نرود!
در توصیف دیگری از آنها که یکی از بهترین نشانهها برای شناختن این گروه است، میفرماید:
«در میان آنها متاعی کسادتر از قرآن مجید نیست، اگر درست خوانده و تفسیر شود! و متاعی بهتر و گرانبهاتر از آن نزد آنها وجود ندارد، اگر آن را از مفاهیم اصلیش تحریف کنند (و مطابق هوای نفس آنها تفسیر نمایند.)» (لَیْسَ فیهِمْ سِلْعَة(۱) اَبْوَرُ (۲) مِنَ الْکِتابِ اِذا تُلِیَ حَقَّ تِلاوَتِهِ، وَ لا سِلْعَة اَنْفَقُ (۳) بَیْعاً وَ لا اَغْلی ثَمَناً مِنَ الْکِتابِ اِذا حُرِفَ عَنْ مَواضِعِهِ).
آنها قرآنی را میخواهند که هماهنگ با هوای نفس آنها و اغراض فاسد و نیّات شوم و افکار پلیدشان باشد، و از آن جهت قرآن با تفسیر راستینش، هماهنگ با این خواستههای انحرافی نیست؛ دائماً دست به سوی تحریف و تفسیر به رأی دراز میکنند و برای توجیه افکار و اعمال زشتشان در میان علاقه مندان به قرآن، به سراغ تحریف میروند.
نکته قابل ملاحظهای این که آنها در محیطی زندگی میکنند که قرآن فوق العاده قداست دارد و به عنوان وحی الهی در نظر توده مردم، کاملا محترم است؛ به همین دلیل برای رسیدن به نیّات شوم خود، خود را زیر پوشش آن قرار داده و با تحریف و تفسیرهای نادرست، مقاصد پلید خود را رنگ و آب قرآنی میدهند و این کتاب بزرگ هدایت، به واسطه تحریف، وسیله ضلالت مردم قرار میدهند.
در آخرین توصیف آنها در این خطبه میفرماید: «نزد آنها چیزی زشتتر و ناشناختهتر از معروف و (چیزی) نیکوتر و آشناتر از منکر وجود ندارد (چرا که تمام وجود آنها زشت و منکر است و هماهنگ با منکرات و کفر و اعمالشان زشت است و بیگانه از نیکیها و معروفها)!» (وَ لا عِنْدَهُمْ اَنْکَرُ مِنَ الْمَعْرُوفِ، وَ لا اَعْرَفُ مِنَ الْمُنْکَرِ).
انتهای خبر/
درباره نویسنده
نظرات:
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!
- «علی فاضلی» نایبقهرمان مسابقات قویترین مردان شد
- آخرین وضعیت پروژه ۸۱۰۰ واحدی مسکن ملی
- برگزاری اجتماعات یادگیری معلمان
- تلخ و شیرینهای ۴ ساله خانه ملت!
- حادثه تلخ بمباران شهر اراک در دوران دفاعمقدس
- دادستان جدید خمین معرفی شد
- مسیرهای راهپیمایی روز قدس در استان مرکزی
- مجتمع آب سنگین خنداب را بیشتر بشناسید
- «حسین افضلی» بازرس کل استان مرکزی شد
- تأثیر هوش مصنوعی در تکامل دین
آخرین اخبار
- ایمنسازی 138 هزار رأس دام در کمیجان
- دانش هستهای ایران با ترور متوقف نمیشود
- وطندوستی ایرانیان در دفاع مقدس تجلی یافت
- شهید «دریس» الگویی برای زیستن آگاهانه است
- فوت کودک یک ساله بر اثر تصادف
- شهید «دریس» خدمترسانی را رسالت مهدوی میدانست
- عطرافشانی و غبارروبی مزار شهدا در اراک
- مسیر شهید «دریس» الهامبخش نسل جوان است
- بازدارندگی هوشمندانه ایران در برابر تهدیدات
- آمادهباش تیمهای عملیاتی در ساعات اوج مصرف
- مشاهده بیشتر