درباره نویسنده
خطبه ۴ نهجالبلاغه؛
آفرینش جهان

امیرالمؤمنین حضرت علی (ع) در حکمت چهارم نهجالبلاغه از آفرینش جهان گفتهاند.
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب» هر روز یک حکمت از نهجالبلاغه امیرالمومنین علی (ع) را میخوانیم.
ثُمَّ أَنْشَأَ سُبْحَانَهُ فَتْقَ الْأَجْوَاءِ وَ شَقَّ الْأَرْجَاءِ وَ سَکَائِکَ الْهَوَاءِ فَأَجْرَی فِیهَا مَاءً مُتَلَاطِماً تَیَّارُهُ مُتَرَاکِماً زَخَّارُهُ حَمَلَهُ عَلَی مَتْنِ الرِّیحِ الْعَاصِفَةِ وَ الزَّعْزَعِ الْقَاصِفَةِ فَأَمَرَهَا بِرَدِّهِ وَ سَلَّطَهَا عَلَی شَدِّهِ وَ قَرَنَهَا إِلَی حَدِّهِ الْهَوَاءُ مِنْ تَحْتِهَا فَتِیقٌ وَ الْمَاءُ مِنْ فَوْقِهَا دَفِیقٌ ثُمَّ أَنْشَأَ سُبْحَانَهُ رِیحاً اعْتَقَمَ مَهَبَّهَا وَ أَدَامَ مُرَبَّهَا وَ أَعْصَفَ مَجْرَاهَا وَ أَبْعَدَ مَنْشَأَهَا فَأَمَرَهَا بِتَصْفِیقِ الْمَاءِ الزَّخَّارِ وَ إِثَارَةِ مَوْجِ الْبِحَارِ فَمَخَضَتْهُ مَخْضَ السِّقَاءِ وَ عَصَفَتْ بِهِ عَصْفَهَا بِالْفَضَاءِ تَرُدُّ أَوَّلَهُ [عَلَی] إِلَی آخِرِهِ وَ سَاجِیَهُ [عَلَی] إِلَی مَائِرِهِ حَتَّی عَبَّ عُبَابُهُ وَ رَمَی بِالزَّبَدِ رُکَامُهُ فَرَفَعَهُ فِی هَوَاءٍ مُنْفَتِقٍ وَ جَوٍّ مُنْفَهِقٍ فَسَوَّی مِنْهُ سَبْعَ سَمَوَاتٍ جَعَلَ سُفْلَاهُنَّ مَوْجاً مَکْفُوفاً وَ عُلْیَاهُنَّ سَقْفاً مَحْفُوظاً وَ سَمْکاً مَرْفُوعاً بِغَیْرِ عَمَدٍ یَدْعَمُهَا وَ لَا دِسَارٍ [یَنْتَظِمُهَا] یَنْظِمُهَا ثُمَّ زَیَّنَهَا بِزِینَةِ الْکَوَاکِبِ وَ ضِیَاءِ الثَوَاقِبِ وَ أَجْرَی فِیهَا سِراجاً مُسْتَطِیراً وَ قَمَراً مُنِیراً فِی فَلَکٍ دَائِرٍ وَ سَقْفٍ سَائِرٍ وَ رَقِیمٍ مَائِرٍ.
ترجمه: موجودات را چنانکه باید بیافرید و آفرینش را چنانکه باید آغاز نهاد. بیآنکه نیازش به اندیشهای باشد یا به تجربهای که از آن سود برده باشد یا به حرکتی که در او پدید آمده باشد و نه دل مشغولی که موجب تشویش شود.
آفرینش هر چیزی را در زمان معینش به انجام رسانید و میان طبایع گوناگون، سازش پدید آورد و هر چیزی را غریزه و سرشتی خاص عطا کرد. و هر غریزه و سرشتی را خاص کسی قرار داد، پیش از آنکه بر او جامه آفرینش پوشد، به آن آگاه بود و بر آغاز و انجام آن احاطه داشت و نفس هر سرشت و پیچ و خم هر کاری را میدانست.
آن گاه، خداوند سبحان فضاهای شکافته را پدید آورد و به هر سوی راهی گشود و هوای فرازین را بیافرید و در آن آبی متلاطم و متراکم با موجهای دمان جاری ساخت و آن را بر پشت بادی سخت وزنده توفان زای نهاد.
و فرمان داد، که بار خویش بر پشت استوار دارد و نگذارد که فرو ریزد، و در همان جای که مقرر داشته بماند.
هوا در زیر آن باد گشوده شد و آب بر فراز آن جریان یافت. [و تا آن آب در تموج آید]، باد دیگری بیافرید و این باد، سترون بود که تنها کارش، جنبانیدن آب بود.
آن باد همواره در وزیدن بود وزیدنی تند، از جایگاهی دور و ناشناخته. و فرمانش داد که بر آن آب موّاج، وزیدن گیرد و امواج آن دریا برانگیزد و آنسان که مشک را میجنبانند، آب را به جنبش واداشت. باد به گونهای بر آن میوزید، که در جایی تهی از هر مانع بوزد.
باد آب را پیوسته زیر و رو کرد و همه اجزای آن در حرکت آورد تا کف بر سر برآورد، آنسان که از شیر، کره حاصل شود.
آن گاه خدای تعالی آن کفها به فضای گشاده، فرا برد و از آن هفت آسمان را بیافرید.
در زیر آسمانها موجی پدید آورد تا آنها را از فرو ریختن باز دارد. و بر فراز آنها سقفی بلند برآورد بیهیچ ستونی که بر پایشان نگه دارد یا میخی که اجزایشان به هم پیوسته گرداند. سپس به ستارگان بیاراست و اختران تابناک پدید آورد و چراغهای تابناک مهر و ماه را بر افروخت، هر یک در فلکی دور زننده و سپهری گردنده چونان لوحی متحرک.
شرح:
امام علیه السلام سپس به سراغ آغاز آفرینش میرود و با اشاره به خلقت فضا میفرماید: «سپس خداوند سبحان طبقات جوّ را از هم گشود و فضا را ایجاد کرد» (ثُمَّ اَنْشَأ سُبْحانَهُ فَتْقَ(۱) الاَجْواءِ (۲) ). «و اطراف آن را از هم باز نمود» (وَ شَقَ(۳) الاَرْجاءِ (۴) ). «و نیز طبقات فضا و هوا را به وجود آورد» (وَ سَکائِکَ(۵) الْهَواءِ (۶) ).
در قسمت اوّل، اشاره به گشودن فضا و در قسمت دوّم، ایجاد اطراف و جوانب آن و در قسمت سوّم، اشاره به طبقات آن شده است.
تمام این جملهها نشان میدهد که نخستین آفرینش در جهان مادّه، آفرینش فضای جهان بوده است، فضایی که استعداد پذیرش کرات آسمانی و منظومهها و کهکشانها را داشته باشد. درست همانند صفحه کاغذ وسیعی که نقّاش چیره دست، قبلا برای کشیدن نقش آماده میکند.
از این جا روشن میشود، کلمه «ثُمَ» در این جا به معنای ترتیب تکوینی نیست، بلکه ترتیب و تأخیر بیانی است. زیرا در جملههای قبل اشاره به آفرینش انواع موجودات و کائنات شده است و به یقین آفرینش فضا و سپس کرات آسمانی و زمین، بعد از آن، نمیتواند باشد. در حقیقت در فراز گذشته بحثی اجمالی درباره آفرینش موجودات شده و در این قسمت شرح و تفصیل تازهای برای آن بیان میفرماید.
در هر حال ظاهر این عبارات این است که فضا یکی از مخلوقات یا نخستین مخلوق در عالم مادّه است. ولی بعضی از فلاسفه و متکلّمان، در این که فضا امر وجودی یا عدمی است؟ تردید کردهاند و بعضی معتقدند: همان گونه که زمان بعد از پیدایش موجودات و حرکت آنها حاصل میشود (چون زمان همان اندازه گیری حرکت است) مکان نیز بعد از پیدایش اجسام مختلف و مقایسه آنها با یکدیگر حاصل میگردد. در حالی که بسیار مشکل است ما تصوّر کنیم هنگامی که نخستین جسم به وجود آمد مکانی مطلقاً وجود نداشت. هنگامی که عمارت چندین طبقهای را ایجاد میکنیم، همان گونه که محلّی در روی زمین لازم دارد، فضایی را در بالای زمین اشغال میکند و اگر عمارت بزرگتری را ایجاد کنیم فضای بزرگتری را میطلبد.
به هر حال ما ظاهر کلام حضرت را که میفرماید: فضا و اطراف آن و طبقات آن مخلوق خداست میپذیریم و بحث بیشتر در این باره را به جای خودش موکول میکنیم.
انتهای خبر/
درباره نویسنده
نظرات:
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!
- جشن دختران «مثل ستاره» در اراک برگزار میشود
- رژه مشترک نیروهای مسلح در اراک
- سعدی بزرگترین پیامآوران صلح
- اجلاسیه شهدای دانشجو معلم در اراک برگزار میشود
- کاروان عزاداری شهادت امام صادق (ع) در اراک
- حضرت معصومه (س) الگوی شجاعت
- یادواره شهدای ارتش اراک برگزار میشود
- سرمازدگی محصولات کشاورزی در فراهان
- امنیت شغلی کارگران اولویت اصلی است
- مکانیابی پروژه ۸۱۰۰ واحدی اراک مطابق قانون است
- بازدید استاندار مرکزی از ماشینسازی اراک
- اجلاسیه ۵۲ شهید دانشجومعلم استان مرکزی
- فرهنگ پهلوانی، الگویی جاودان
- مقابله با جنگ روانی دشمن نیازمند هوشیاری است
- مدیریت رسانه در بحران
- استان مرکزی میزبان مربی تیم ملی کاراته
- عملیات بیتالمقدس معادلات نظامی دشمن را برهم زد
- گرهزدن اقتصاد به مذاکرات آسیبزا است
- نماهنگ «نگین ایران» منتشر شد
- ارتش در دفاع از نظام تعلل نخواهد کرد
آخرین اخبار
- زیر لوای پرچم ولایتفقیه حرکت کنید
- سوره «قیامه» آیه 1 تا 19
- مردمداری رمز محبوبیت شهید رئیسی
- شهید رئیسی نماد خدمت صادقانه به مردم است
- نمایشگاه مشاغل خانگی در اراک دایر شد
- استان مرکزی، مهد مفاخر و تمدن ایران است
- پرداخت 70 درصد از تسهیلات حوزه مشاغل خانگی
- غیرتی که هویت ملی را تضمین میکند
- مهدی طارمی باهوش و دقیق است
- وزارت کار ۴۰۰ بازرس کار استخدام میکند
- غنیسازی قابل مذاکره نیست
- «نجمه غفاری» صدای توانیابان در عرصه آموزش
- رگبار، رعد و برق در ۱۳ استان
- طرح توقیف خودروهای دارای خلافی ۵۰ میلیون ریال
- هدایت اهل بیت علیهمالسلام
- ورزشکاران خنجین، قربانی بیتوجهی مسئولان
- ما برای اسلام میجنگیم
- سوره «مدثر» آیه ۱۸ تا ۵۶
- توانمندسازی کلید عزتنفس افراد دارای محدودیت جسمی است
- رونمایی از اثر «گمنام وطن» در دورهمی رزمندگان
- خلیج فارس و تعلق خاطر ایرانیان
- همافزایی کارگران و کارفرمایان راهی برای رشد اقتصادی
- 72 اثر برگزیده جشنواره شهید «نهرمیانی» شدند
- خودکفایی و پیشرفت رمز عبور از چالشها است
- احداث ۱۰۹ مگاوات نیروگاه خورشیدی در استان مرکزی
- رسانه رکن اساس همه موفقیتهای نیروی زمینی است
- آغاز فعالیت موج جدید بارشها در غرب کشور
- پیروزی میلیمتری فولاد سیرجان در گام نخست
- گام تازه سازمان بازرسی در فرهنگسازی ضدفساد
- ۷۰درصد درآمد کارگران صرف اجاره مسکن میشود
- مشاهده بیشتر