درباره نویسنده
استاد دانشگاه اراک:
طبس نماد شکست استراتژی نظامی آمریکا است

استاد دانشگاه اراک با اشاره به اینکه حادثه طبس و شکست آمریکا در عملیات موسوم به پنجه عقاب از زوایای مختلف قابل بررسی است گفت: عملیات پنجه عقاب نشان داد که قدرت نظامی همیشه تضمینکننده موفقیت نیست.
محمود بیگلری در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب» در خصوص حادثه طبس و شکست عملیات موسوم به پنجه عقاب که آمریکاییها در اوایل اردیبهشتماه سال ۵۹ تدارک دیده بودند گفت: این عملیات در پاسخ به تسخیر سفارت آمریکا توسط دانشجویان پیرو خط امام (ره) و پس از شکست مذاکرات برای آزادی گروگانها طراحی شد.
استاد دانشگاه اراک بیان کرد: آمریکا در آن زمان ابرقدرت بود و از قدرت اقتصادی و نظامی بالایی برخوردار بود. ایران نیز یکی از پایگاههای استراتژیک آمریکا در منطقه غرب آسیا و خاورمیانه بود و استراتژی آمریکا در منطقه، بر اساس دو ستون استوار بود؛ ایران به عنوان ژاندارم منطقه و ستون نظامی و در واقع حیاط خلوت آمریکاییها تلقی میشد. رژیم شاه نیز در راستای این استراتژی، سیاست خارجی و روابط خود را تنظیم میکرد.
وی افزود: پس از تسخیر سفارت آمریکا در ۱۳ آبان ۵۸ و گروگانگیری ۵۲ آمریکایی به مدت ۴۴۴ روز، آمریکاییها به دنبال حفظ جایگاه ابرقدرتی خود بودند. مذاکرات اولیه به نتیجه نرسید و آنها طرحهای عملیاتی را در نظر گرفتند، از جمله بمباران میادین نفتی ایران که البته تأثیری نداشت. در نتیجه، طرح عملیاتی پنجه عقاب توسط شورای امنیت ملی آمریکا و با نظارت مشاور امنیت ملی وقت، جیمی کارتر، تصویب شد.
بیگلری عنوان کرد: نیروهای ویژه دلتا فورس، تفنگداران دریایی و نیروی هوایی آمریکا برای این عملیات بسیج شدند. آنها از طریق دریای عمان وارد ایران شدند. اما در شب اصلی عملیات (شب پنجم اردیبهشت)، طوفان شن باعث بروز حادثهای برای یکی از هواپیماها و بالگردهای آمریکایی شد و عملیات شکست خورد. پس از آن، با از بین رفتن برخی از تجهیزات، دستور لغو عملیات صادر شد.
دکترای علوم سیاسی خاطر نشان کرد: این شکست از زوایای مختلف قابل بررسی است. از دیدگاه نظامی، شاید اهمیت چندانی نداشته باشد، اما از دیدگاه الهیاتی و دینی، میتوان آن را اینگونه تبیین کرد که ما ساقط نکردیم، بلکه شنها مامور خدا بودند. امروز نیز، در شرایطی که تقابل با آمریکا مطرح است و مذاکراتی هرچند غیرمستقیم در جریان است، حادثه طبس میتواند پیامآور امیدواری باشد. مردم ما ممکن است نگرانیهایی در مورد تهدیدهای احتمالی داشته باشند. در ابتدای انقلاب، زمانی که هنوز دولت ابوالحسن بنیصدر بر سر کار بود و نفوذ در حاکمیت زیاد بود و با وجود ترورهایی که رخ داده بود، حاکمیت ما قدرت کافی نداشت. در آن زمان نیز خداوند به ما کمک کرد و آمریکاییها شکست سنگینی خوردند.
وی در پایان تاکید کرد: امروز شرایط بسیار متفاوت است. حاکمیت ما تثبیت شده، نیروهای نظامی ما منسجم شدهاند و قدرت ما به طور قابلتوجهی افزایش یافته است. آمریکا نیز مانند گذشته قدرتمند نیست. یادآوری سالگرد این حادثه میتواند به مردم امید دهد که خداوند همواره در کنار ماست. ما در برابر ظلم ایستادهایم و از این منظر، مرور و بزرگداشت این واقعه، ارزشمند است.
انتهای خبر/
درباره نویسنده
نظرات:
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!
- «علی فاضلی» نایبقهرمان مسابقات قویترین مردان شد
- آخرین وضعیت پروژه ۸۱۰۰ واحدی مسکن ملی
- برگزاری اجتماعات یادگیری معلمان
- تلخ و شیرینهای ۴ ساله خانه ملت!
- دادستان جدید خمین معرفی شد
- حادثه تلخ بمباران شهر اراک در دوران دفاعمقدس
- مسیرهای راهپیمایی روز قدس در استان مرکزی
- مجتمع آب سنگین خنداب را بیشتر بشناسید
- «حسین افضلی» بازرس کل استان مرکزی شد
- تأثیر هوش مصنوعی در تکامل دین
آخرین اخبار
- ضرورت رعایت موارد ایمنی برق در محرم
- شکست دشمن در ایجاد شکافهای اجتماعی
- نهضت عاشورا، زندهترین حماسه تاریخ
- حق بر باطل پیروز است
- سوره «بقره» آیه ۵۸ تا ۶۱
- افتتاح چند طرح با حضور وزیر نیرو
- ضرورت احداث سالانه ۶۵۰۰ مگاوات نیروگاه جدید
- آغاز ساخت ۸۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی در ساوه
- پیشرفت ۳۸ درصدی طرح انتقال آب به ساوه
- آبرسانی به ساوه نیازمند ۲ هزار میلیارد اعتبار
- مشاهده بیشتر