درباره نویسنده
خطبه 29 نهجالبلاغه؛
دستورات جنگی حضرت علی (ع)

حضرت علی (ع) در نهجالبلاغه از دستورات جنگی گفتهاند.
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب» هر روز یک حکمت از نهجالبلاغه امیرالمؤمنین علی (ع) را میخوانیم.
و من کلام له (علیه السلام) لابنه محمد ابن الحنفیة لما أعطاه الرایة یوم الجمل:
تَزُولُ الْجِبَالُ وَ لَا تَزُلْ، عَضَّ عَلَی نَاجِذِکَ، أَعِرِ اللَّهَ جُمْجُمَتَکَ، تِدْ فِی الْأَرْضِ قَدَمَکَ، ارْمِ بِبَصَرِکَ أَقْصَی الْقَوْمِ وَ غُضَّ بَصَرَکَ، وَ اعْلَمْ أَنَّ النَّصْرَ مِنْ عِنْدِ اللَهِ سُبْحَانَهُ.
ترجمه:
سخنی از آن حضرت (ع) به پسرش، محمد بن حنفیّه، هنگامی که در جنگ جمل رایت را به دست او داد:
اگر کوهها متزلزل شوند، تو پایدار بمان. دندانها را به هم بفشر و سرت را به عاریت به خداوند بسپار و پایها، چونان میخ در زمین استوار کن و تا دورترین کرانههای میدان نبرد را زیر نظر گیر و صحنههای وحشت خیز را نادیده بگیر و بدان که پیروزی وعده خداوند سبحان است.
شرح:
از روایات به خوبی استفاده میشود که امیر مؤمنان علی (ع) اصرار زیادی داشت که در میدان «جمل» جنگی صورت نگیرد و خون مسلمین بر صفحه آن ریخته نشود. و نیز آمده است که در آن روز پرچم را به دست «محمد بن حنفیه» داد سپس در فاصله میان نماز صبح تا ظهر، پیوسته آنها را دعوت به صلح و اصلاح و بازگشت به پیمان و بیعت میکرد. و خطاب به «عایشه» کرد و فرمود: «خداوند در قرآن مجید، تو (و سایر همسران پیامبر را) دستور داده است که در خانههایتان بمانید (و آلت دست این و آن نشوید)! تقوای الهی پیشه کن و به خانهات باز گرد و فرمان خدا را اطاعت کن! بعد رو به «طلحه» و «زبیر» کرد و فرمود: «شما همسران خود را در خانه پنهان کردهاید، ولی همسر رسول خدا (ص) را به میدان، در برابر همه آوردهاید! شما مردم را تحریک میکنید و میگویید ما برای خونخواهی «عثمان» این جا آمدهایم و میخواهیم خلافت، شورایی شود (در حالی که مردم انتخاب خود را کرده و خود شما نیز بیعت نمودهاید)! به «زبیر» فرمود: «آیا به خاطر داری که روزی در مدینه من و تو با هم بودیم و تو با من سخن میگفتی و تبسّمی بر لب داشتی، پیامبر از تو پرسید آیا علی را دوست داری؟ تو گفتی چگونه او را دوست نداشته باشم در حالی که میان من و او، هم خویشاوندی و هم محبّت الهی است در حدّی که در باره دیگری نیست! در این جا پیامبر (ص) فرمود: تو در آینده با او پیکار خواهی کرد، در حالی که ظالم هستی! تو گفتی پناه میبرم به خدا از چنین کاری»! باز هم علی (ع) به نصیحت ادامه داد و به پیشگاه خداوند عرضه داشت: «خداوندا من بر اینان اتمام حجّت کردم و مهلتشان دادم تو شاهد و گواه باش!» سپس قرآن را گرفت و به دست «مسلم مجاشعی» داد و فرمود: «این آیه را برای آنها بخوان: وَ إِنْ طائِفَتانِ مِنَ الْمُؤْمِنِینَ اقْتَتَلُوا فَأَصْلِحُوا بَیْنَهُما…، اگر دو گروه از مؤمنان با هم پیکار کنند در میان آنها صلح برقرار سازید». او به لشکرگاه دشمن نزدیک شد و قرآن را به دست راست گرفت و آیه را خواند. آنها حمله کردند و دست راست او را قطع نمودند. قرآن را به دست چپ داد، دست چپش را قطع کردند. با دندان گرفت او را کشتند. این جا بود که علی (ع) فرمود: «هم اکنون پیکار کردن با این گردنکشان برای ما گواراست»! در این جا بود که سخن بالا را خطاب به «محمّد بن حنفیّه» بیان فرمود.
به هر حال در این خطبه امام (ع) رموز مهمّی از فنون جنگ و نکتههایی را که از نظر روانی و جسمی در یک سرباز مسلمان اثر میگذارد و او را شجاع و آماده برای پیکار میکند، بیان میفرماید.
این کلام مشتمل بر هفت جمله است: در جمله اوّل یک دستور کلّی در باره مقاومت در میدان نبرد میدهد و سپس در پنج جمله دیگر انگشت روی جزئیات و ریزه کاریها و اموری که تأثیر در استقامت و پیروزی دارد میگذارد و در هفتمین و آخرین جمله، توجّه به پروردگار و توکّل بر ذات پاک او و این که پیروزی در هر حال از سوی اوست را مطرح میفرماید تا با قدرت و قوّت ایمان، مشکلات و سختیهای جنگ قابل تحمّل شود و روحیّه نبرد در حدّ اعلی برای مبارزه با دشمن قرار گیرد.
***
همچون کوه استوار باش!
همان گونه که در بالا اشاره شد، این خطبه نیز ناظر به جریانات جنگ «جمل» است. آن جا که امام (علیهالسلام) پرچم را به دست فرزند شجاعش «محمّد بن حنفیه» میسپارد و در عباراتی کوتاه و مؤثّر و دلنشین، قسمت مهمّی از دستورات جنگی را برای او در هفت جمله بیان میدارد:
نخست میفرماید: «اگر کوهها متزلزل شود، تو تکان مخور!» (تَزُولُ الجِبالُ وَ لا تَزُلْ). (۱)
در واقع مهمترین مسأله در میدان جنگ، مسأله استقامت و پایمردی است که رسیدن به پیروزی بدون آن غیر ممکن است؛ و امام (علیهالسلام) نیز در آغاز، روی همین مسأله انگشت میگذارد. این جمله میتواند اشارهای به مضمون حدیث معروفی باشد که درباره مؤمن نقل شده است که میفرماید: «اَلْمُؤمِنُ کَالْجَبَلِ الرّاسِخِ لا تُحَرِکُهُ الْعَواصِفُ؛ فرد با ایمان همچون کوه پابرجاست که طوفانها و تندبادها آن را تکان نمیدهد»!
در حدیث دیگری از پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله وسلم) میخوانیم: «اَلْمُؤمِنُ اَشَدُّ فِی دینِهِ مِنَ الْجِبالِ الرّاسِیَةِ وَ ذلِکَ اَنَ الْجَبَلَ قَدْ یُنْحَتُ مِنْهُ وَ الْمُؤمِنُ لا یَقُدِرُ اَحَد عَلی اَنْ یَنْحَتَ مرنْ دینِهِ شَیْئاً؛ مؤمن، در دینش از کوههای پابرجا محکمتر است! چرا که کوه را گاهی میتراشند، ولی از دین مؤمن چیزی کم و تراشیده نمیشود»! (۲)
سپس از این دستور کلی فراتر رفته و به جزئیاتی که در این زمینه مؤثر و کار ساز است میپردازد؛ و در دوّمین جمله میفرماید: «دندانهایت را به هم بفشار» (عَضَ عَلی ناجِذِکَ).
«ناجذ» گاه به معنای دندانهایی که بعد از دندان «انیاب» واقع شده، تفسیر گردیده و گاه به معنای دندان عقل و گاه به معنای همه دندانها و یا همه دندانهای آسیاب. و در این جا مناسب معنای سوّم است. گفته میشود فشار آوردن روی دندانها دو فایده دارد: نخست این که ترس و وحشت را زایل میکند و به همین دلیل هنگامی که انسان از ترس بلرزد اگر دندانها را محکم بر هم بفشارد لرزش او ساکت یا کم میشود و دیگر این که استخوانهای سر را محکم نگاه میدارد و در برابر ضربات دشمن آسیب کمتری به آن میرسد و شبیه این معنا در خطبه دیگری از «نهج البلاغه» آمده است آن جا که میفرماید: «وَ عَضُّوا عَلَی الاَضْراسِ فَاِنَّهُ اَنْبی لِلسُّیُوفِ عَنِ الْهامِ؛ دندانها را روی هم فشار دهید که این کار تأثیر شمشیر را بر سر کمتر میکند». (۳)
در سوّمین جمله با تعبیر بسیار زیبایی میفرماید: «جمجمه خویش را به خدا عاریت ده!» (اَعِرِ اللهَ جُمْجُمَتَکَ).
اشاره به این که آماده ایثار، جانبازی و شهادت در راه خدا باش که این آمادگی مایه شجاعت و شهامت و پایمردی است! بعضی از شارحان «نهج البلاغه» از این جمله، پیشگویی و بشارت نسبت به سرنوشت «محمّد بن حنفیّه» در میدان جنگ «جمل» استفاده کردهاند دایر بر این که تو از این میدان سالم برون خواهی آمد چرا که در مفهوم عاریت، باز پس گرفتن نهفته شده است.
در چهارمین جمله میفرماید: «قدمهایت را در زمین میخکوب کن!» (تِدْ فی الاَرْضِ قَدَمَکَ).
اشاره به این که فکر عقب نشینی و فرار از میدان هرگز در سر نپروران و در برابر دشمن ثابت قدم باش! همان گونه که قرآن مجید به مؤمنان دستور میدهد: (یا اَیُّهَا الَذینَ آمَنُوا اِذا لَقیتُمْ فِئَة فَاثْبِتُوا؛ ای کسانی که ایمان آوردهاید هنگامی که در میدان نبرد با گروهی روبه رو میشوید ثابت قدم باشید»! (۴)
تفاوت این جمله با جمله اوّل ممکن است در این بوده باشد که جمله اوّل عدم تزلزل در فکر و روحیه را بیان میکند و جمله اخیر عدم تزلزل ظاهری و جسمانی و عقب نشینی نکردن را در نظر دارد.
در پنجمین جمله میفرماید: «نگاهت به آخر لشکر دشمن باشد!» (اَرْمِ بِبَصَرِکَ اَقْصَی الْقَوْمِ).
این نگاه سبب میشود که به تمام میدان و لشکر دشمن احاطه پیدا کند و آرایش جنگی را در همه جای میدان زیر نظر بگیرد و از کم و کیف آن آگاه شود و محاسبات تهاجمی یا دفاعی خویش را بر اساس صحیح استوار سازد.
در ششمین جمله میفرماید: «(بعد از آن که تمام لشکر و جوانب میدان را در نظر گرفتی) نظرت را فرو گیر!» (وَغُصَ بَصَرک).
این جمله، یا به معنای حقیقی آن است که خود را در میدان، دائماً متوجّه مناطق دور دست که از تکرار نظر به آن، گاه ترس و رعبی به وجود میآید، مشغول نکند و تنها به اطراف خود بنگرد (توجّه داشته باشید «غصّ بصر» به معنای بستن چشم نیست بلکه به معنای فرو انداختن و کوتاه کردن نگاه است) و یا به معنای کنایی است یعنی نسبت به کثرت نفرات و تجهیزات دشمن بیاعتنا باش و از آن چشم فروگیر و با شجاعت و شهامت بر دشمن بتاز و ضربات خود را بیواهمه بر او فرود آور!
شاهد این معنا جملهای است که در خطبه دیگری از نهج البلاغه آمده است آن جا که میفرماید: «وَغُضُّوا الاَبْصارَ فَاِنَهُ اَرْبَطُ لِلْجَاْشِ وَ اَسْکَنُ لِلْقُلُوبِ؛ چشمهای خود را فرو گیرید تا قلب شما قویتر و روح شما آرامتر باشد». (۵)
در هفتمین و آخرین جمله به یک نکته بسیار مهم و اساسی که جنبه معنوی و روحانی دارد و مایه قوّت نفوس و آرامش خاطر میباشد، اشاره میکند و میفرماید: «با این همه بدان که نصرت و پیروزی از سوی خداوند سبحان است!» (وَاَعْلَمُ اَنَ النَصْرَ مِنْ عِنْدِاللهِ سُبْحانَهُ).
اشاره به این که آنچه گفته شد تنها اسباب و مقدّمات از نظر ظاهر به حساب میآید، آنچه مهم است اراده خداست که پیروزی و نصرت از آن سرچشمه میگیرد؛ بر او دل ببند و به او تکیه کن و موفقیّت نهایی را از او بخواه که او بر هر چیزی قادر و تواناست و نسبت به بندگان با ایمان و مجاهد، رحیم و مهربان است! همان گونه که در قرآن مجید نیز میخوانیم: «وَ مَا النَصُرُ اِلاّ مِنْ عِنْدِاللهِ الْعَزیزِ الْحَکیم؛ پیروزی، تنها از سوی خداوند عزیز و حکیم است». (۶)
جالب این که قرآن مجید در آغاز این آیه سخن از یاری فرشتگان به میان میآورد ولی با این حال میفرماید: «تصوّر نکنید که نصرت و پیروزی به دست فرشتگان است، بلکه تنها به دست خداوند قادر، عالم و تواناست»!
انتهای خبر/
درباره نویسنده
نظرات:
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!
- جشن دختران «مثل ستاره» در اراک برگزار میشود
- اجلاسیه شهدای دانشجو معلم در اراک برگزار میشود
- حضرت معصومه (س) الگوی شجاعت
- امنیت شغلی کارگران اولویت اصلی است
- احیای هپکو میراث جاودانه شهید رئیسی
- اجلاسیه ۵۲ شهید دانشجومعلم استان مرکزی
- مدیریت رسانه در بحران
- عملیات بیتالمقدس معادلات نظامی دشمن را برهم زد
- نماهنگ «نگین ایران» منتشر شد
- اشتغالزایی برای ۳۰ نفر در فراهان
- جشن بزرگ «مثل ستاره» در اراک برگزار شد
- حضرت معصومه (س) الگوی ماندگار برای دختران
- جشن دهه کرامت در اراک
- ایران امام رضا (ع)، پیوند تمدن و معنویت
- واژگونی خودرو در اراک یک فوتی برجای گذاشت
- کرامات رضوی؛ تجلی قدرت الهی
- شهید رئیسی سرمایه اجتماعی نظام را تقویت کرد
- مردمداری رمز محبوبیت شهید رئیسی
- ورود سامانه جدید بارشی به کشور
- عدالتمحوری، میراث ماندگار شهید رئیسی
آخرین اخبار
- «پرویز خان» آخر هفته به آنتن میرسد
- مسیر خوبی پیش روی تیم ملی است
- غنیسازی، خط قرمز قطعی جمهوری اسلامی ایران است
- پرداخت ۶ میلیارد کمک هزینه درمان به بیماران
- دستورات جنگی حضرت علی (ع)
- بهینهسازی منابع، بهرهوری را در صنایع افزایش میدهد
- امام زمان (عج) را فراموش نکنید
- سوره «تکویر» آیه 1 تا ۲۹
- مراسم گرامیداشت شهید جمهور در کتابخانه استاد دهگان
- جهاد تبیین ضرورتی برای حفظ سلامت فکری جامعه
- اجراي طرح ارتقاء امنيت اجتماعي در تفرش
- مشارکت ایران در مجمع جهانی بهداشت
- جهاد تبیین یک تکلیف شرعی و انقلابی است
- جهاد تبیین باید مستمر و نظاممند اجرا شود
- غنیسازی اورانیوم ضامن استقلال کشور است
- نصب ۴۰ دستگاه بازی در شهربازی جدید اراک
- تحول روابط عمومی با بهرهگیری از هوش مصنوعی
- برخورد کامیون با تیر چراغ برق
- اعزام ۱۲۰۰ زائر به سرزمین وحی
- سینما بازیگر جدید نیاز دارد
- همیشه پرتلاش بازی میکنم
- آمریکا حرف زور میزند
- زورگیران در اراک دستگیر شدند
- پرداخت ۱۰۰۰ میلیارد تومان هزینه درمان
- بصیرت و آگاهی امام
- سرمازدگی 3800 میلیون تومان به باغداران خسارت زد
- فرزندانتان را مورد رضای خداوند تربیت کنید
- سوره «عبس» آیه 1 تا ۴۲
- آئین معارفه سرپرست بهزیستی استان مرکزی
- شهید رئیسی الگوی خدمت خالصانه بود
- مشاهده بیشتر