
از محوطه باستانی پر رمز و راز خورهه تا چنار دوهزار ساله/«هلند ایران» کجاست؟
به گزارش دیار آفتاب؛ محلات یکی از شهرهای استان مرکزی است که از طبیعتی سرسبز، آب و هوایی دلنشین، جاذبههای طبیعی و آثار باستانی ارزشمندی برخوردار است.
شهرستان محلات از لحاظ وسعت زمین های زیر کشت برای گل و گیاه و تنوع کشت گل و گیاه زینتی رتبه اول را در کشور به خود اختصاص داده و دارای باغات فراوان، دهکده های و نمایشگاه های گل، آب و هوای مطبوع و طبیعت سرسبز و … است و از این رو به "هلند ایران" شهرت دارد.
علاوه بر فعالیت های مربوط به گل و گیاه، صنایع مربوط به سنگ و معادن سنگ نیز بخش عمده ای از اقتصاد این منطقه را در بر می گیرد.
گردشگران زیادی در فصول مختلف راهی محلات میشوند تا از باغات گل این شهر دیدن کرده و از نزدیک شاهد این آفریدههای الهی باشند.
از لحاظ جغرافیایی اگر بخواهیم محلات را مورد بررسی قرار دهیم، این شهر در جنوب تهران قرار گرفته است و در حدود ۲۶۲ کیلومتر با پایتخت ایران فاصله دارد. این شهر که در جنوب شرقی استان مرکزی قرار گرفته، از سمت شمال به قم و آشتیان، از طرف جنوب به اصفهان و گلپایگان، از غرب به خمین و اراک و از طرف شرق نیز به دلیجان محدود می شود.
این شهر جذاب علاوه بر گل، دیدنیهای بسیاری نیز دارد که در این گزارش محبوبترینها و مهمترینهای آنها را به شما معرفی میکنیم.
آتشکده آتشکوه متعلق به زمان ساسانیان
آتشکده آتشکوه یکی از مهمترین آثار بجا مانده از دوران باستان در سرزمین کهن ایران است که در نزدیکی شهر نیمور قرار دارد، مورخان قدمت این بنا را به دوره ساسانیان مربوط میدانند.
بنای چهار طاقی آن شامل ستونهای سنگی استوانهای شکل است که بر روی هم استوار شدهاند. این بنا دارای اتاقهای سرپوشیده و محلی برای برافروختی آتش بودهاست. محلی که این آتشکده قرار دارد دارای طبیعت سبزی است.
این آتشکدهٔ خاموش در ۵ کیلومتری راه نیمور به دلیجان و در نزدیکی روستای آتشکوه است و با شهر محلات نزدیک به ۱۳ کیلومتر فاصله دارد.
سایت تاریخی خورهه
در شمال شرق شهر محلات و در حد فاصل روستاهای ورین، دودهک و آب گرم محلات، منطقهای زیبا و کهن قرار گرفته که در بین اهالی به خورهه شهرت یافته است. خورهه به معنی «محل برآمدن خورشید» است. همچنین کلمهی «خور» در کتاب اوستا به معنای منطقهای ییلاقی است که با توجه به شرایط اقلیمی و آبوهوایی این منطقه، این روستا به «خورهه» شناخته میشود.
مجموعه تاریخی خورهه از جمله مهمترین آثار بر جای مانده از دوران باستان ایران زمین است. مطالعات و تحقیقات انجام شده در این سایت تاریخی و آثار یافت شده در این دشت و ارتفاعات خورهه، نشان میدهد که سابقه تمدن و قدمت این منطقه به هزاره دوم قبل از میلاد میرسد. هنوز مردمانی هستند که در آرزوی کشف آثاری از دوران مادها و هخامنشیان در میان این منطقه هستند.
دو ستون مدور از این مجموعه به یادگار مانده است که به سبک و شیوه ایونیک که نوعی ستونسازی یونانی محسوب میشود، ساخته شده است.
قبلتر میپنداشتند که خورهه آتشکدهای متعلق به دوره سلوکی(باستان) است ولی براساس آخرین مکاشفهها و شواهد به دست آمده خورهه خانهای اربابی است که نزدیک به یک قرن پیش از میلاد مسیح ساخته شده و تا پایان دوران اشکانیان نیز به حیات خود ادامه داده است.
دهکده گل و گیاهان زینتی
دهکده گل و گیاهان زینتی محلات دارای وسعتی ۱۱۰ هکتاری است و بهعنوان بزرگترین دهکده پرورش گل در کل کشور شناخته میشود. این دهکده مکانی برای پرورش، تهیه و توزیع انواع گلهای زیبا در شهر محلات است و بهشتی برای دوستداران گل به شمار میرود.
بوستان سرچشمه
بوستان سرچشمه از پرطرفدارترین و معروفترین جاذبههای طبیعی و تفریحی شهر محلات است. وجود پرآبترین سرچشمه استان مرکزی که در مرتفعترین نقطه شهر محلات، در دامنه رشتهکوه هفتاد قله قرار دارد، به اهمیت این پارک افزوده است.
اهمیت این پدیدهی طبیعی از دوران گذشته تا به امروز مورد توجه مسئولان بوده است؛ چرا که به علاوه بر تامین آب کشاورزی منطقه، دارای آب شرب است و به یکی از جاذبههای گردشگری محلات، تبدیل شده است.
این مکان دوستداشتنی و خوش آب و هوا یکی از پاتوقهای محلاتیها و گردشگران در آخر هفتهها و روزهای تعطیل است. در بوستان سرچشمه امکاناتی نظیر رستوران، سفرهخانه سنتی، شهربازی و مرکز تولید و فروش گل و گیاه نیز برای گردشگران فراهم شده است.
این منطقه در مساحت ۱۰۰ هکتاری جزء مناطق نمونه گردشگری قرار گرفته است.
چنار دوهزار ساله
در خیابان سرچشمه محلات در جوار بوستان زیبای سرچشمه چناری قطور و زیبا در میدانی قرار دارد که شاید اگر زبان سخن گفتن داشت میتوانست خاطرات دو هزار سالهاش از روزهای قدیمی محلات را بازگو کند. چنار دوهزار ساله محلات یکی از نمادهای تاریخی این شهر به شمار میرود.
چشمه های آبگرم
چشمههای آبگرم محلات در فاصله ۱۵ کیلومتری از شهر محلات قرار گرفتهاند و از جمله ۲۶ آبگرم معروف ایران هستند که از اعماق زمین با درجه حرارت حداقل ۵۰ درجه سانتی گراد به سطح زمین جاری میشوند. در واقع این چشمهها از نوع آبهای گرم عمقی است که از بخار خمیرهی سنگهای سوزانی که داخل پوستهی زمین تشکیل شده است، بوجود آمده و به سطح زمین میجوشد و به خاطر خاصیت درمانی که دارند از محبوبیت خاصی میان گردشگران داخلی و خارجی برخوردار هستند. اهالی محلات بر این باورند که آب این چشمهها بیماریهای کبدی، کلیوی، صفرایی و دستگاه گوارش را درمان میکند.
غار آزادخان
غار باستانی آزادخان در ۱۰ کیلومتری شمال غرب محلات در شمال روستای سنجهباشی قرار گرفته است. در کف این غار آب گوارا و فراوانی وجود دارد که در اثر بارندگی که از سقف این غار میچکد، جمع شده است.
قلعه جمشیدی (قلعه گبری)
قلعه جمشیدی یا قلعه گبری از دیگر آثار باستانی شهر محلات است که از ایران کهن به یادگار مانده است. این قلعه در بین دیگر قلعههای تاریخی در برابر حملات و نفوذ دشمن جان نسبتا سالمی به در برده است و برخی از مورخان، معتقدند که وجود این قلعهی ارزشمند، هنگام یورش آزادخان افغانی به نیمور، باعث نجات مردم این منطقه از کشور شده که به داخل آن پناه برده بودند.
از ویژگیهای منحصر به فرد این اثر تاریخی میتوان به وسایل ضدحریق ویژه، دروازهای چوبی برای حفاظت و تالاری بر روی قلعه با امکان حضور ۲۰ نفر تیرانداز در جهات مختلف اشاره کرد.
پل تاریخی باقرآباد
پل باقرآباد پلی تاریخی در شهر محلات است که قدمت آن به دوران حکومت قاجاریه باز میگردد. این پل تاریخی که با استفاده از سنگ ساخته شده است، در دورههای جدید مرمت و بازسازی شده است.
سد باستانی نیم ور
سد باستانی نیمور یکی از کهن ترین سازههای کشور جهت ذخیره کردن آب در شهر محلات است. بنای این سد دارای پیشینهای به قدمت حکومت ساسانیان است. این سد تاریخی به دلیل برخورداری از چشم اندازهای بینظیر و بکر به یکی از جاذبههای گردشگری جذاب شهر محلات تبدیل شده است.
غار یکه چاه
غار یکه چاه یکی دیگر از غارهای طبیعی و جذاب شهر محلات است که مربوط به هزاره سوم قبل از میلاد تا سدههای میانه دوران تاریخی پس از اسلام است. این غار بسیار زیبا از ستونهای زیبا، استالاگمیتها، استالاکتیتها، تالارها، دهلیزهای شگفت انگیز و دیدنی تشکیل شده که بازدید از تمام آنها زمان زیادی میبرد. کف غار نیز از خاک رس پوشیده شده و جریان آبی در آن دیده نمیشود.
یخچال تاریخی نیمور
یخچال تاریخی و باستانی نیمور در شهر نیمور از توابع شهرستان محلات و در یک کیلومتری میدان سنگ این شهر قرار دارد. این بنا تنها یخچال باقیمانده در منطقه میان خمین و دلیجان است که هنوز پابرجا مانده است ولی امروزه کارکرد خود را از دست دادهاست.
طرز کار این یخچال به این صورت بوده که میرابها در فصل زمستان، برای تهیه یخ آب قنات و یا نهرها را به حفرهها و گودالهایی که در نزدیک بنای یخچال بوده هدایت میکردند. بعد از آمادهشدن یخ، با کمک مردم یخها را خرد میکردند و روی بستری از کاه در چالهٔ یخچال میریختند. پس از پر شدن چاهٔ یخچال، در آن را با گل میبستند و عایقکاری میکردند.
در فصل تابستان درب یخچال را باز کرده و از یخ آن استفاده میکردند. نوع ساخت یخچال و دیوارهای قطور آن، مانع از آبشدن سریع یخ میشدهاست. در فصل تابستان، یخچالدار در یخچال را میگشود و با استفاده از ابزارهایی نظیر کلنگ و یا اره یخها را به صورت قطعه درآورده تا انتقال آنها به نقاط مسکونی فراهم شود.
حلوا ارده، دستبافت های سنتی، رودوزیهای سنتی، آثار چوبی، سفالگری و پاپوش سنتی، از کالاهایی است که مسافران نوروزی به عنوان تحفه میتوانند از محلات به سوغات ببرند.
انتهای پیام/