
محلات، قطب تولید سنگ های تراورتن و تزئینی کشور/ خام فروشی، ارزش صادرات این محصول را حداقلی کرده است
به گزارش دیار آفتاب؛ بزرگترین ذخایر تراورتن خاورمیانه در شهرستان محلات از توابع استان مرکزی است. این شهرستان بهعنوان کانون تولید سنگ، درصد قابل توجهی از کل ماده معدنی تراورتن ایران را تولید میکند. ظرفیت مطلوب محلات در تولید سنگهای ساختمانی مرمریت، چینی، کریستان، ترانیکس و ترامیت (سنگ خام و تراورتن) توانسته ایران را در رتبه نهم تولید سنگ تزئینی در بین ۱۸ کشور تولید کننده سنگ تراورتن قرار دهد.
محلات با ۲ میلیون تن سنگ تراورتن دارای ۲۵۰ واحد فرآوری سنگ است و وجود ۱۱۰ معدن غنی سنگ تزئینی در این خطه موجب شده که ۶ هزار شغل پایدار در این زمینه ایجاد شود.
احمد شریفی دبیر انجمن سنگ ایران گفت: زنجیره صنعت سنگ از معدن کلید میخورد و ٢ هزار واحد صنعتی در حوزه سنگ با ظرفیت ٢٧ میلیون تن در کشور فعال است که ارزش جهانی آن از سه میلیارد دلار فراتر میرود.
وی ادامه داد: با وجود توانمندی کشور در حوزه سرمایه ملی ذخایر سنگ معدنی میتوان تا هفت میلیادر دلار تولید ثروت از فرآوری این محصول داشت اما با ظرفیت ٢٧ میلیون تنی صنایع فعال سنگ اکنون فقط ١٠ میلیون تن سنگ در کشور تولید میشود.
شریفی گفت: ٦ میلیون تن سنگ فرآوری شده کشور سالانه صادر میشود که با احتساب یک میلیون تن بلوک صادراتی سنگ خام و کوپ در مجموعه آمار صادرات سنگ ایران به هفت میلیون تن میرسد.
وی این میزان صادرات را با توجه به توانمندی بالای کشور در سرمایه ملی سنگ ناچیز دانست و افزود: ٦ هزار واحد فرآوری در کشور وجود دارد که ٥٠٠ واحد به صورت بالقوه ظرفیت تولید و صادرات دارد و ١٥٠ واحد صادراتی است.
همچنین رضا ملکی رئیس صنعت، معدن و تجارت محلات گفت: ۴۰۰ هزار متر مربع سنگ نما و فرآوری شده در ۹ ماه سال 1398 از محلات به خارج از کشور صادر شد.
وی ارز حاصل شده از صادرات این میزان سنگ از محلات را چهار میلیون دلار بیان کرد و افزود: این محمولههای صادراتی اغلب به کشورهای افغانستان، قطر، پاکستان، میانمار، رومانی، قزاقستان، عراق و روسیه ارسال شده است.
وی اضافه کرد: ۱۰ تا ۱۵ درصد از سنگ نمای کشور که عمده آن تراورتن است از معادن محلات استخراج و فرآوری میشود که به لحاظ کیفیت و مرغوبیت منحصر به فرد است.
رئیس صنعت، معدن و تجارت محلات گفت: این شهرستان به عنوان قطب تولید سنگ نمای کشور ۱۱۵ معدن دارد که ۶۲ معدن آن درزمینه تولید سنگ تراورتن فعال است.
رئیس صنعت، معدن و تجارت محلات بيان كرد :300کارگاه سنگبری در شهرستان محلات سنگ استخراجی از معادن را فرآوری می کنند که هر واحد سنگبری سالانه 30درصد از ظرفیت تولیدی را می تواند صادر کند؛ اما به دلیل نبود فرهنگ صادراتی از این توانمندی استفاده نمی شود.
ملکی ادامه داد: سنگ تراورتن محلات کیفیت، مشخصات فنی و شاخصههای خاص دارد که با سنگ نقاط دیگر کشور متفاوت است بههمین دلیل در ثبت جهانی جغرافیای کالا درج شده و این محصول با عنوان تراورتن محلات ایران به ثبت رسیده است.
وی توضیح داد: ثبت جهانی یک ماده معدنی و یا هر محصول دیگر علاوه بر معرفی هر چه بیشتر و افزایش ظرفیت صادرات، ارزش افزوده محصول مذکور را نیز بهبود میدهد.
رئیس صنعت، معدن و تجارت محلات نداشتن علم بازاریابی، بازرشناسی و بازارگردی را موانع مهم صادرات سنگ و دلیل خام فروشی سنگ بیان کرد.
امید می رود با آغاز به کار دولت سیزدهم که یکی از اولویت های اصلی خود را سامان دادن به وضعیت اقتصادی قرار داده، خام فروشی مواد معدنی از جمله سنگ محلات به حداقل رسیده و بتوان با فرآوری محصولات، ارزش افزوده ای برای این نعمت خدادادی ایجاد کرد تا کشور در زمینه صادرات مواد غیرنفتی به رشد و شکوفایی برسد.
انتهای پیام/