
از جولان رسانه های بیگانه تا کمکاری مشهود دستگاههای متولی
به گزارش دیار آفتاب؛ حجاب و عفاف، از ارزشهای جامعه بشری شمرده میشوند و دین مبین اسلام نیز به رعایت عفاف و حجاب بسیار تأکید دارد لذا همواره این دو واژه در کنار هم به کار برده میشوند و بهنوعی ارتباطی استوار میان این دو وجود دارد.
اگر بخواهیم تعریفی از «عفت» داشته باشیم این خصیصه را میتوان در بیرغبتی نسبت به خواستههای نفسانی دانست و بهطورکلی میتوان گفت عفت به معنای خودکنترلی، نظارت بر خویشتن، پرهیزکاری، احساس حضور در محضر خداوند و جلوگیری از طغیان نفس در ارتکاب به معاصی، در شئون مختلف وجودی انسان است.
حجاب اما بیش از آنکه جنبه فردی داشته باشد، رفتاری اجتماعی است، یعنی انسان عاقل مکلف، در جمع و هنگام مواجهه با دیگران، از حیث پوشش، الزامات و محدودیتهایی را میپذیرد که میزان آن در فرهنگها و ادیان و جوامع، متفاوت است؛ در باور دینداران، الزامات و محدودیتها و هنجارهای حضور در اجتماع را دین تعیین میکند.
عفاف و حجاب در زندگی بشر، به وسعت دایره زندگی فردی، اجتماعی و همه تعاملات فکری و رفتاری اوست لذا در فضای مجازی ای که میتوان بهراحتی به فضای خلوت در تعامل با نامحرم دستیافت و درعینحال با هویتهای ساختگی فعالیت کرد، مقوله عفاف و حجاب باید بیشتر در کانون توجه قرار گیرد.
جای خالی فرهنگسازی و سواد رسانهای
ریشه تمامی آسیب ها در این حوزه اما فقدان آموزش سواد رسانهای و فرهنگ حضور در فضای مجازی است که موجب شده تا بسیاری از پدیدههای اجتماعی ازجمله بدحجابی و بیحجابی در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی همچون اینستاگرام به موضوعی عادی تبدیل شود و با هنجارشکنی برخی چهرهها و سلبریتیها شاهد عادی شدن چنین رفتارهایی باشیم.
از سوی دیگر این رفتارها و شکسته شدن خطوط قرمز نظیر حجاب صرفاً در فضای مجازی باقی نمیماند و به سطح جامعه نیز تسری پیدا میکند. بهبیاندیگر رهاشدگی و وادادگی در فضای مجازی بهخصوص شبکه اجتماعی اینستاگرام موجب شده تا در دنیای واقعی هم با چالشهای بیشتری در حوزه آسیبهای اجتماعی و بهخصوص در بحث حجاب و عفاف بهعنوان یکی از مصادیق ارزش های فرهنگی مواجه شویم.
لذا فضای مجازی، جدای از فضای حقیقی نیست و پیوستگی استواری میان فضای مجازی و زندگی واقعی انسانها در جهان خارج قابلمشاهده است و کمکاری مشهود دستگاههای دخیل در امر فرهنگسازی همچون آموزشوپرورش، وزارت علوم، صداوسیما و دستگاههای فرهنگی کشور یکی از اصلیترین دلایلی است که موجب شده تا امروز دشمن از طریق رسانه ها تمام ظرفیت های خود را برای تأثیرگذاری از طریق شبهه افکنی در حوزه باورها و ارزشها در میان بخشهایی از نسل جوان جامعه به کار گیرد.
علیرغم تمام هجمههای پیدا و پنهانی که علیه حجاب در فضای مجازی میشود امروزه، یکی از مهمترین ابزار برای ترویج عفاف و حجاب در جامعه، استفاده از همین بستر فضای مجازی است.
بصیرت افزایی درباره فضای مجازی و کارکردها و آثار آن به کاربران این فضا، از دیگر ضروریات است چراکه بسیاری از انحرافات و کجرویهایی که در این فضا مشاهده میشود، بر اثر نداشتن شناخت در مورد موضوع است.
آموزش سواد دیجیتال، سواد رسانه و سواد فضای مجازی، برای همه افرادی که بهنوعی در بستر فضای مجازی و به خصوص شبکه های اجتماعی فعالیت میکنند، بسیار لازم ضروری است. وظیفه متولیان فضای مجازی و سکان داران حوزه فرهنگی کشور اعم از آموزشوپرورش، وزارت علوم، وزارت فرهنگ و مهمتر از همه خانواده ها، درباره چگونگی استفاده از فضای مجازی آموزشهای لازم و کافی را عرضه کنند.
انتهای پیام/