
علت گرایش نوجوانان و جوانان به موادمخدر
به گزارش دیار آفتاب؛نتایج اغلب پژوهش ها در سطح کشورهای مختلف حاکی از آن است که مصرف مواد در جوامع مختلف به ویژه در میان نوجوانان و جوانان در حال افزایش است. مسأله مصرف و سوء مصرف مواد در میان نوجوانان و جوانان به دلیل حساسیت این دوره از زندگی و نقش آن در آینده افراد از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
نوجوانی دورانی از زندگی است که در آن رفتارهای پرمخاطره و تهدیدآمیز در حوزه سلامت مانند سیگار کشیدن، مصرف مواد و الکل به اوج خود برسد. مصرف مواد، پیامدهای ناگوار بسیاری زیادی برای نوجوانان دارد از جمله: اعتیاد، افسردگی، خودکشی، مسائل بین فردی با خانواده و همسالان، صدمات یا مرگ ناشی از تصادفات و اثرات مخرب بر اقتصاد خانواده و جامعه.
خانواده یکی از بنیادی ترین عوامل مؤثر در مصرف یا عدم مصرف مواد به شمار می رود. در نوجوانان طلاق و جدایی والدین و همچنین مشکلات اقتصادی، خطر مصرف مواد را افزایش می دهد.
زمانی که سخن از مصرف مواد می شود این تصور که " من فقط یکبار مواد مصرف خواهم کرد" می تواند بسیار خطرناک باشد و این تصور که بگویند " من می توانم هر وقت که اراده کنم مصرف مواد را متوقف کنم" بسیار خطرناک تر است. برخی افراد به ویژه نوجوانان و جوانان برای ترسیم تصوری قوی و مستقل در مقابل دوستان و همسالان خود مصرف انواع موادمخدر را امتحان می کنند. در برخی مواقع نیز به مصرف مواد روی می آورند تا از فشار دوستان و همسالان جهت مصرف مواد رها شوند که تقویت روابط خانوادگی و رابطه گرم و نزدیک والدین با فرزندان می تواند در پیشگیری از اعتیاد و گرایش به سمت موادمخدر مؤثر واقع شود.
توصیه های خطاب به والدین:
1 – اگر مصرف سیگار فرزندتان را پذیرفته اید برای اعتیاد او به مواد خطرناک تر آماده باشید.
2- به سوالات فرزندتان درباره مصرف موادمخدر پاسخ صحیح بدهید زیرا پاسخ غلط را از دوستانشان خواهند آموخت.
3- برای محافظت فرزندان از اعتیاد، نه آزادی بیش از حد و نه سخت گیری زیاد بلکه حمایت دائمی راهگشاست.
4- بسیاری از معتادان فعلی از سن 15 تا 22 سالگی به مصرف مواد گرایش پیدا کرده اند. پس به افت تحصیلی، ترک تحصیل، غیبت مکرر و فرار از مدرسه و.. فرزندان خود توجه ویژه داشته باشید.
5- داشتن عزت نفس بالا مانعی جدی در برابر مصرف موادمخدر و لغزش نوجوانان در برابر وسوسه دوستان ناباب می شود.
6- رابطه صمیمی و عمیق فرزندان با والدین باعث می شود کمتر به سمت و سوی مصرف مواد کشیده شوند.
7- تقویت و گسترش آموزه های دینی و اخلاقی در خانواده، فرزندان را در مقابل انواع آسیب های اجتماعی مصون می دارد.
8- دوستان فرزنداتان را بشناسید؛ اغلب معتادان نخستین بار مصرف مواد را در جمع دوستان تجربه کرده اند.
9- کنجکاوی از علل عمده گرایش نوجوان به مصرف مواد است؛ پس با صبر و حوصله به سوالات فرزندان در این رابطه پاسخ دهید.
در پایان به خاطر بسپاریم: فرهنگ سازی و آگاهی بخشی به خانواده ها و جوانان بیش از هر اقدام دیگری به پیشگیری و کاهش این معضل اجتماعی کمک کرده و از اثرات تخریبی آن می کاهد.
گردآورنده:
روح الدین یوسفوند
انتهای پیام/