
امامزادگان و بقاع متبرکه محلی برای امید و آرامش مردم
به گزارش دیار آفتاب؛ روز پنجم ذیالقعده و پنجمین روز از دهه کرامت در تقویم رسمی کشور به عنوان روز بزرگداشت و تجلیل از امامزادگان و بقاع متبرکه نامگذاری شده است.
امامزادگان یکی از مهمترین سرمایههای معنوی به شمار میروند که با توجه به علاقمندی مردم به این اماکن باید امکانات و ظرفیتهای مناسبی در بقاع متبرکه و امامزادگان ایجاد شود.
وجود تعداد زياد امامزادگان در استان مرکزی نشانه پيشينه مذهبى منطقه اخلاص و ارادت مردم اين استان به خاندان اهل بيت عليهم دیالسلام است.
استان مرکزی از اماکن متبرکه و امامزادگان بسیاری برخوردار است که در ادامه با تعدادی از این اماکن آشنا خواهیم شد.
امامزاده سيد محمد عابد (مشهد ميقان)
اين بقعه در دو فرسنگى اراك واقع شده است. بقعه مزبور مربوط به شاهزاده سيد محمد عابد فرزند بلافصل امام موسى كاظم عليهالسلام و برادر امام هشتم عليهالسلام مىباشد.
بقعه مزبور محل زيارت و نذر مردم اراك و روستاهاى اطراف اراك و نيز مزار مردم ساير شهرهاى استان مركزى مىباشد. اعتقاد مردم به شاهزاده محمد عابد بسيار زياد است و تا كنون چند نفر از متوسلين به اين امامزاده شفا يافتهاند.
امامزاده شاهزاده محمد
اين زيارتگاه در روستاى شاهسواران اراك واقع است. در اين محل دو بنا در نزديكى هم وجود دارد كه يكى مدفن شاهزاده محمد و ديگرى مدفن شاهزاده يوسف است. بقعه شاهزاده محمد از آثار قرن پنجم هجرى است. در جلوى بقعه رواقى نوساز و در جانب شمالى آن، مسجدى واقع است.
امامزاده سهل بن على (شهر آستانه)
شهر آستانه از توابع شهرستان سربند، در چهل كيلومترى جنوب غربى اراك، مدفن و مشهد چهار تن از خاندان عصمت و طهارت، يعنى حضرت سهل بن على، طالب بن على، جعفر بن على و فضل بن جعفر است كه زيارتگاه آنان به زيارتگاه سهل بن على شهرت يافته است. شهر آستانه به واسطه آستان مبارك حضرت امامزاده سهل بن على به آستانه مشهور شده است.
به تازگى سندى معتبر يافت شده است كه بر اساس محتواى آن نسب امامزادههاى بزرگوار آستانه با شش واسطه به حضرت على بن الحسين امام سجاد عليهالسلام امام چهارم شيعيان جهان مىرسد و مىتوان اذعان كرد كه اين سند به بخش قابل توجهى از سؤالاتى كه درباره اين زيارتگاه وجود دارد پاسخ مىدهد و بعضى ابهامات را مرتفع مىسازد.
مطابق متن اين سند سهل بن على ابن ابيطالب ابن يوسف بن محمد بن حسين ابن على بن الحسين ابن زين العابدين در آستانه مباركه مدفون است و جعفر بن محمد الباقر و فضل برادر جعفر در نزد آن بزرگوار مدفونند.
توجه پادشاهان و حكام ايران در تمام ادوار تاريخى به اين زيارتگاه و زيارت اين امامزادهها و دستور بازسازى اين زيارتگاه بالاخص در دوران صفويه و قاجاريه حكايت از اهميت و جلالت اين زيارتگاهها دارد.
واقعه شهادت آنها نيز سينه به سينه و از نسلى به نسل ديگر انتقال يافته است و به همين لحاظ در تمام اعصار مورد توجه همگان بودهاند از جمله مراسم مذهبى كه در آستانه اين امامزادگان اجرا مىشود مىتوان به مراسم عزادارى ماه محرم اشاره كرد. در ايام سوگوارى دهه محرم به خصوص در تاسوعا و عاشوراى حسينى و بيست و هشتم صفر، مردم آستانه و روستاهاى اطراف در محوطه امامزاده و اطراف آن جمع شده و به عزادارى مىپردازند.
علاوه بر اين، هزاران نفر در قالب صدها هيأت سينه زن و زنجير زن از سراسر استان مركزى خود را به شهر آستانه مىرسانند و در دستههاى منظم، گرداگرد اين زيارتگاه به عزادارى مىپردازند. همچنين از مراسم ملى كه تحت تأثير فرهنگ اين زيارتگاه مقدس، شكل مذهبى به خود گرفته، مراسم تحويل سال نو است.
امامزاده محمد
امامزاده محمد فرزند موسى بن جعفر عليهالسلام در شرق تفرش در كويى است كه به مناسبت مزار همين امامزاده «كوى مشهد» ناميده مىشود. اين زيارتگاه در حال حاضر يكى از مشهورترين اماكن مقدسه تفرش است و مردم تفرش براى نذر و نياز به اين مكان مقدس مىآيند.
امامزاده احمد
يكى از امامزادگان مدفون در تفرش امامزاده احمد از نوادگان امام موسى كاظم عليهالسلام است كه در روستاى كويين تفرش قرار دارد. مدفن اين امامزاده مشتمل بر بقعه، قبه، چند ايوان، حجره، صندوق منبت كارى شده و صحن مىباشد.
امامزاده سيد اسحاق
امامزاده سيد اسحاق را (حمدالله مستوفى ـ مورخ مشهور ـ در نزهه القلوب) فرزند بلافصل امام كاظم عليهالسلام دانستهاند. گفته مىشود اسحاق با برادر خود حضرت امام رضا عليهالسلام در سفر مرو تا ساوه همراه او بوده، ولى در ساوه بيمار شده و در آنجا از دنيا رفته است و امام رضا عليهالسلام نسبت به كفن و دفن او اقدام كرده و آنگاه به راه خود ادامه داده است. البته اقوال گوناگون ديگرى در رابطه با اين امامزاده وجود دارد. بر لوح قبر اين امامزاده عبارت زير ثبت شده است.
«هذا تربه [التربة] الشريف لاسحاق بن الامام موسى كاظم اخ الرضا على بن موسى [بن] جعفر بن الامام محمد الباقر بن الامام المظلوم على زين العابدين بن الامام الشهيد حسين بن الامام الشهيد على بن ابيطالب عليهالسلام».
امامزاده فاطمه صغرى
اين امامزاده در نه كيلومترى شهر آشتيان در روستايى به نام سياوشان واقع شده و معروف است كه ايشان طفلى بودند كه با خواهر گراميشان حضرت معصومه عليهاالسلام به قصد زيارت برادرشان امام رضا عليهالسلام به مرو مىرفتند كه در عبور از اين روستا فاطمه صغرى مريض مىشود و دار دنيا را وداع مىگويد. از آن پس به مرور زمان، امامزاده پايهگذارى و در دوره سلطنت شاه طهماسب، حرم آن ساخته شده است.
اين امامزاده محل اميد مردم آشتيان و روستاها و شهرهاى اطراف آن است. مردم اعتقادات مستحكمى به اين امامزاده دارند و در هنگام عزادارى به ويژه در تاسوعا و عاشورا با حضور در اين آستان پرفيض، به ساحت مقدس اهل بيت عليهالسلام ابراز ارادت مىكنند.
انتهای پیام/