ساعت کاری دستگاه‌های اجرایی تغییر نمی‌کند/ کارکنان دستگاه‌های اجرایی تا اطلاع ثانوی طبق روال عادی در محل کار خود حاضر شوند صعود فوتسالیست‌های ایرالکو به لیگ برتر کارنامه موفق استان مرکزی در خروج واحدهای تولیدی بزرگ از رکود ملت ایران بالنده و پرشتاب در نظم نوین جهانی حرکت می‌کند مراسم تشییع پیکر مطهر جانباز گران‌قدر شهید «رحیم اله عبدی» در ساوه برگزاری مراسم آیینی و تبیینی بزرگداشت سالگرد ارتحال امام(ره) در 50 نقطه استان هدف قیام امام راحل، احیای معارف دین اسلام بود رشد ملایم بازار سهام تا چند ماه آینده اخطار محیط زیستی به کارخانجات سنگ‌شکن و تولید آسفالت مسجدسلیمان تشییع پیکر مطهر جانباز شهید «رحیم اله عبدی» در ساوه
جمعه ۱۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۴:۰۹
کد خبر: 106165
تاریخ انتشار: ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۱:۳۲
دیار آفتاب گزارش می‌دهد:

سرعت نگران کننده رشد جمعیت سالمندی در استان مرکزی

بررسی‌ها نشان می‌دهد که روند رشد جمعیت طی سال‌های اخیر در کشور به‌شدت نزولی بوده است و این روند در استان مرکزی از کاهش بیشتری برخوردار بوده است به‌طوری که نرخ رشد جمعیت استان بر اساس اعلام مرکز آمار در سال‌های 90 تا 95 تنها 0.22 بوده است که استان رتبه 27ام را در بین استان‌های کشور دارد.

به گزارش دیار آفتاب؛ بررسی‌ها نشان می‌دهد که روند رشد جمعیت طی سال‌های اخیر در کشور به‌شدت نزولی بوده است و این روند در استان مرکزی از کاهش بیشتری برخوردار بوده است به‌طوری که نرخ رشد جمعیت استان بر اساس اعلام مرکزی آمار در سال‌های 90 تا 95 تنها 0.22 بوده است که استان رتبه 27ام را در بین استان‌های کشور کسب کرده است.

بر اساس آخرين آمار سرشماري كشوري، از سال 90 تا پايان سال 94 به‌طور هرسال ميانگين 11 هزار نفر به جمعيت استان مركزي و 150 هزار نفر به جمعيت كشور اضافه‌شده است.

جمعيت استان از 786 هزار و 291  نفر در سال 1355 به یک‌میلیون و 413 هزار و 959 نفر در سرشماري سال  1390 و به یک‌میلیون و 461 هزار و 81 نفر در سال 1394 رسيده است.

استان مركزي سومين استان پير كشور پس از گيلان و مازندران است. ميانگين سني جمعيت استان از 23،9 سال در سال 70 به 31،4 سال در سال 94 رسيده است.

ميانگين سني جمعيت در شهرستان ساوه 28،7، خنداب 30،7 ، كميجان 30،9 ، دليجان 31،2 ، زرنديه 31،3، اراك 31،6 ، شازند 31،9 ، محلات 32،4 ، خمين 33،2، فراهان 33،5، آشتيان 34،3 و تفرش 35، 6 سال است.

چرا جمعیت ایران کاهش یافت؟

کاهش جمعیت ایران یکی از مهم‌ترین معضلات کشور به شمار می‌رود، زیرا جمعیت جوان به‌عنوان یکی از مؤلفه‌های اصلی قدرت کشورها به‌حساب می‌آید و نیروی مولد و جوان، یکی از پایه‌های اصلی قدرت و رشد اقتصادی ـ اجتماعی کشورهاست.

ریشه این کاهش جمعیت را می‌توان در تبلیغات منفی علیه فرزند آوری در سال‌های گذشته جست‌وجو کرد.

طبق آخرین پیمایش ملی که در کشور انجام‌شده و در آن دلایل تمایل و عدم تمایل به فرزند آوری بررسی‌شده است، دو علت اصلی اولیه افراد برای عدم تمایل به فرزند آوری، نگرانی از تأمین آینده فرزندان جدید و داشتن تعداد فرزندان کافی بوده است. معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ایران می‌گوید بخش مهمی از علت کاهش تمایل افراد به فرزند آوری، در واقع نتیجه سیاست‌های کنترل جمعیتی ایران در سال‌های قبل و ترویج فرهنگ "دو فرزند کافی است" و "فرزند کمتر، زندگی بهتر" است.

استان مرکزی جزو ۴ استان سالمند کشور است/ اجرای راهکار تشویق و تنبیه دستگاه‌های متولی قانون جمعیت

پروین مفتح زاده، مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری مرکزی با اشاره به اهمیت اجرای قانون جمعیت اظهار کرد: قانون جمعیت در آبان ۱۴۰۰ به تمام دستگاه‌های اجرایی در سراسر کشور ابلاغ و در خرداد ۱۴۰۱ ستاد حمایت از خانواده و جوانی جمعیت تشکیل شد و پیش از ابلاغ وزارت کشور به استانداری‌ها، اولین جلسه ستاد حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در استان مرکزی در ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۱ برگزار شد.

وی با بیان اینکه ستاد ملی جمعیت در نهاد ریاست جمهوری به ریاست، آیت‌الله رئیسی و اکنون به دبیری آقای فروتن در حال اجرا است، گفت: ستاد حمایت از خانواده و جوانی جمعیت ذیل ستاد ملی جمعیت تشکیل شد و در استان مرکزی تاکنون ۶ جلسه رسمی ستاد جمعیت با حضور ۴۰ دستگاه اجرایی مرتبط با جمعیت برگزارشده است.

مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری مرکزی عنوان کرد: استان مرکزی جز ۴ استان سالمند کشور است و فرزند آوری در این استان با افول روبه‌رو شده بنابراین نیاز است در استان مرکزی فعالیت‌های ویژه‌ای را برای حل مسئله بحران جمعیت داشته باشیم.

مفتح زاده با اشاره به فرهنگ نادرست افزایش سن ازدواج در جوانان و کاهش فرزند در خانواده‌ها، گفت: برای حل مشکل بحران جمعیت علاوه بر اجرای قانون جمعیت توسط دستگاه‌های متولی باید فرهنگ و باور مردم به ازدواج دیرهنگام و همچنین فرزند کمتر تغییر کند.

وی افزود: قناعت به یک یا دو فرزند در خانواده‌ها یکی از آسیب‌های جدی است و لازم است در این خصوص هوشیار سازی فرهنگی را در استان مرکزی داشته باشیم و اکنون باگذشت بیش از یک سال از ابلاغ قانون جمعیت به متولیان فرهنگی هنوز اتفاقات مدنظر در استان مرکزی رخ نداده است.

مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری مرکزی با اشاره به وظایف متولیان فرهنگی و دستگاه‌های اجرایی فرهنگی در استان مرکزی در خصوص قانون جمعیت بیان کرد: اجرای قانون، اولین کاری است که باید برای حل مسئله جمعیت در استان مرکزی انجام شود و برای پیگیری عملکرد دستگاه‌های موظف به این قانون راهکار‌های مختلفی وجود دارد.

مفتح زاده با بیان اینکه برای حرکت و دغدغه مندی دستگاه‌های متولی قانون جمعیت باید از راهکار‌های تنبیه و تشویق استفاده کرد، گفت: قانون در خصوص تنبیه مسئول و دستگاه‌های متولی اجرای قانون جمعیت راهکار‌هایی مشخص کرده که اگر مسئول دستگاهی وظایف خود را انجام ندهد به عنوان استنکاف از انجام وظیفه مواخذه خواهد شد و اگر برای مسئولی، استنکاف از قانون محرز شود عزل نیز خواهد شد.

وی در خصوص تشویق دستگاه‌های متولی در اجرای قانون جمعیت افزود: در هفته جمعیت مراسم تقدیر و تکریم دستگاه‌های متولی قانون جمعیت با عملکرد خوب در اجرای این قانون برگزار خواهد شد تا راهکار تشویق در پیگیری عملکرد دستگاه‌ها نیز موجب دغدغه مندی دستگاه‌های دیگر در اجرای قانون جمعیت شود.

حرکت به سمت آینده‌ای مطلوب در حوزه جمعیت نیاز به برنامه‌ریزی دقیق و تلاش همه جانبه دارد

فرزاد مخلص الائمه استاندار مرکزی اظهار کرد: نگرانی‌های به حقی در خصوص جمعیت در کشور وجود دارد و نکته قابل توجه این است که آینده قابل تغییر است.

استاندار مرکزی افزود: باید یک آینده برنامه ریزی شده و درخشان و مطلوب را رقم بزنیم و حرکت به سمت آینده‌ای مطلوب در حوزه جمعیت، اقتصاد و فرهنگ نیاز به برنامه‌ریزی دقیق و تلاش همه جانبه دارد.

وی ادامه داد: لزوماً آینده استمرار مسیر گذشته نیست اگرچه برای آینده‌ای مطلوب باید نقاط ضعف گذشته برطرف شود و فهم صحیحی از روندهای موجود داشته باشیم و در جلسات ناظر به جمعیت ضمن تحلیل وضعیت گذشته جمعیت روندهای مؤثر را ارزیابی خواهیم کرد چراکه به دنبال تغییر آینده هستیم.

مخلص الائمه تأکید کرد: تشکیل ستاد مردمی جوانی جمعیت در راستای ایجاد انگیزه در بین آحاد و اقشار مردم و پای کار آوردن ظرفیت‌های مردمی است.

وی افزود: هم در قالب یک کلان نگر ملی و هم در قالب روندهای استانی مسئله جمعیت با قوت در دولت سیزدهم پیگیری می‌شود و یکی از مهمترین ابزارهای کمک به مسئله جمعیت همین قرارگاه‌های مردمی هستند که البته در بخش‌های مختلف استان از این ظرفیت‌ها در حال استفاده هستیم.

استاندار مرکزی ادامه داد: خوشبختانه در قرارگاه مردمی جوانی جمعیت و خانواده استان مجموعه‌ای از فعالین دلسوز، علاقمند و با انگیزه وجود دارد و قطعاً آینده خوبی در انتظار خواهد بود.

وی اضافه کرد: با توجه به آمارها و گزارشات از سطح جامعه اتفاقات خوبی در حوزه افزایش ازدواج‌ها شاهد هستیم و مسئله ازدواج و فرزند آوری همزمان با هم باید پیگیری و دنبال شود و البته مقابله با سقط جنین و درمان ناباروری نیز ضرورت مهم است.

مخلص الائمه با بیان اینکه استان مرکزی با توجه به اینکه مهد فرهنگ و صنعتی است در همه موضوعات و بخش‌های ظرفیت‌های قابل توجهی دارد، گفت: قطعاً ظرفیت‌ها و فرصت‌ها در همه موضوعات بین از مشکلاتمان است و قطعاً به راحتی می‌توان بر مشکلات پیروز شد.

وی افزود: به کار گیری ظرفیت‌ها و فرصت‌ها از ضرورت‌های مهم مقابله با مشکلات است و واگذار کردن مشکلات به یکدیگر قابل قبول نیست.

استاندار مرکزی بیان کرد: هیجان جمعیت هنوز در سطح جامعه به وجود نیامده و این یک تکلیفی برای رسانه‌ها است که باید آن را اولویت مهم خود قرار دهند و باید از همه ظرفیت‌های رسانه‌ای و فضای مجازی بهره گیری کرد.

وی اضافه کرد: شهرداری‌ها و دستگاه‌های مختلف که در سیمای فرهنگی شهر می‌توانند اثرگذار باشند باید در خدمت جمعیت و فرزند آوری باشند و یکی از اهداف مهم قرارگاه مردمی جمعیت ایجاد هیجان جمعیتی باشد و باید آن حجم عظیم هیجان ضد جمعیت که در گذشته نهادینه شده را از بین ببریم.

نقش سیطره حاکمیتی آمریکا در کاهش جمعیت ایران

شرقیه سادات موسوی استاد دانشگاه و کارشناس جمعیت‌شناسی در گفتگو با نار خبر با بیان حدیثی از امام صادق(ع) گفت: امام صادق(ع) به نقل از رسول خدا(ص) فرمودند: بر تعداد فرزندان بیفزایید تا در روز قیامت بر فزونی شما بر امت‌ها تفاخر کنم.

وی با اشاره به اینکه چالش جمعیت در ایران به بحران تبدیل‌شده و با مشکل پیری کشور روبرو هستیم افزود: فضاسازی رسانه‌ای باهدف مدیریت بر افکار مردم، جذب زنان به بازار کار و تحصیلات آکادمیک، بحث اختلافات قومی و مذهبی، تحقیر فرهنگ ازدواج، رواج سقط‌جنین و تغییر ذائقه و سبک زندگی بر اساس مدل غربی از جمله نقشه‌های دشمن در راستای کاهش جمعیت در جمهوری اسلامی ایران است و نقش سیطره آمریکا در کاهش جمعیت ایران بسیار زیاد است.

این استاد دانشگاه در خصوص نقش سیطره حاکمیتی آمریکا در کاهش جمعیت ایران بیان کرد: مجریان سند NSsM۲۰۰ به ۵ مورد اشاره داشتند ازجمله : ۱. خانواده راک فلر:آمریکایی آلمانی تبار،جز ثروتمندترین خانواده‌ها بودند. سال‌ها در حاکمیت آمریکا نقش داشتند، حتی امروزه نیز نقش دارند. زمین سازمان ملل در اختیارشان قرار داده و نفوذ سیاسی و اقتصادی دارند، آنها به سه نفر از افراد کشور ما جایزه دادند که به‌راحتی شیب جمعیت را سقوط دادند. خانواده راک فلر تا قبل از انقلاب با محمدرضا شاه رابطه نزدیکی داشتند، محمدرضا پول‌هایش را در بانک‌هایی که متعلق به خانواده راک فلر بود گذاشته بود و این دو دیدارهای متعددی داشتند و به ایران آمدند. پس از انقلاب در دهه ۸۰ و ۹۰ با افراد مورد نظرشان ارتباط داشتند، در رفتارهای براندازان ردپای این خانواده موجود بود.این خانواده به همراه همدستان خود سلسله نشست‌هایی را در بازه زمانی مشخص داشتند، در این نشست‌ها افراد سیاسی تأثیرگذار را دعوت می‌کنند که بعضی عضو دائم و بعضی موقت هستند. در خرداد ۱۳۹۰ طی نشستی که داشتند سلسله مباحثی را با موضوعات بحران اقتصادی، نسل‌کشی، افزایش جنگ و ... برگزار کردند.

این استاد دانشگاه اضافه کرد: تغییر ذائقه و تغییر سبک زندگی، بر اساس مدل غربی، یک زندگی لذت‌جو و سودجو، که افراد حاضرند فرزنداوری نداشته باشند تا ظاهر زیبا داشته باشند و لذت کوتاه‌مدت را درک کنند، حاکمیت نگاه سکولار که در جامعه ما وجود دارد و فقط خانواده‌ها را به سمت کم‌فرزندی سوق می‌دهد، ایجاد ضعف وتذلذل فرهنگی و اخلاقی در جامعه ،افتادن در لذت‌های خارج از چارچوب خانواده و غیردینی  و تحقیر فرهنگ ازدواج و تشکیل خانواده و تمسخر خانواده چند فرزندی از دیگر عواملی نقش سیطره حاکمیتی آمریکا در کاهش جمعیت ایران است.

 موسوی با اشاره به نقش جمعیت برافزایش  قدرت ملی، گفت: مردم ثروت واقعی هر کشوری را تشکیل می‌دهند و جمعیت همواره به‌عنوان یکی از اصلی‏ترین مؤلفه‌های قدرت دولت‏ها به شمار می‌روند و جایگاه بالایی در دکترین و راهبرد دفاعی و محاسبه قدرت کشورها دارد.

وی ادامه داد: تأثیر جمعیت در قدرت ملی به‌اندازه‌ای است که حتی با افزایش نقش عواملی نظیر پیشرفت‌های فناوری در تولید ثروت و قدرت کشورها، توانسته اهمیت خود را حفظ کند. لذا جمعیت از دیدگاه استراتژیست ها به خودی خود، یکی از عناصر اصلی قدرت دولت‌هاست و یک عنصر کلیدی در دفاع و راهبرد دفاعی محسوب می‌گردد.

این کارشناس جامعه‌شناس خاطرنشان کرد: ترویج سبک زندگی اسلامی و تقویت این باور که تولید نسل دستور خدای متعال و سنّت پیامبر اسلام است و وجوب آن تابع شرایط خاصی نیست می‌توان افراد جامعه را به امر فرزند آوری تشویق کرد. مهم‌ترین راهکارهای عملی افزایش جمعیت عبارت است از تشویق جوانان به ازدواج و کاهش سن ازدواج، برنامه‌های تحکیمی باهدف کاهش میزان طلاق است.

گفتمان جوانی جمعیت در جامعه غالب نشده است/ پیری جمعیت مسئله‌ای جدی است

حجت‌الاسلام رضا تاج‌آبادی، دبیر جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی استان مرکزی اظهار کرد: شعار «فرزند کمتر، زندگی بهتر» تبدیل به گفتمان ملی و در فرهنگ مردم نهادینه‌شده است و تغیر این گفتمان و فرهنگ بسیار سخت و دشوار است.

وی بابیان اینکه مشکل پیری جمعیت فقط با یک برنامه حل نمی‌شود، افزود: دانشگاه علوم پزشکی اراک باهمت و غیرت برای مسئله جمعیت و فرزند آوری دغدغه دارد، اما به‌تنهایی نمی‌تواند این مشکل را حل کند بلکه همه دستگاه‌ها باید در این حوزه همکاری کنند.

دبیر جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی استان مرکزی بابیان اینکه اولویت بعد از تولید رزق، تولیدمثل است، عنوان کرد: با توجه به تأکیدات رهبر معظم انقلاب در خصوص رفع موانع تولید و رشد اقتصاد درنتیجه باید ابتدا اقتصاد و سپس تولید نسل حل شود.

تاج‌آبادی ادامه داد: پیری جمعیت مسئله‌ای جدی است که در این شرایط بحرانی همه دستگاه‌ها باید پای‌کار باشند و دانشگاه علوم پزشکی به‌تنهایی نیروی کافی و کارشناس کافی برای حل این مشکل ندارد.

وی بابیان اینکه گفتمان جوانی جمعیت در جامعه غالب نشده است، گفت: خداوند میل به ازدواج و فرزند آوری را در فطرت انسان قرار داده، اما موانعی در این حوزه وجود دارد که باید برطرف شود.

دبیر جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی استان مرکزی ادامه داد: حاکمیت درگذشته از قدرت خودش تا جایی استفاده کرده که فرزند چهارم در خانواده‌ها به وجود نیاید بنابراین گره‌های ذهنی در مردم به وجود آمده که باید برطرف شود.

تاج‌آبادی عنوان کرد: لازمه تغیر گفتمان این است که کارشناسان و متخصصان مخالف فرزند آوری و جوانی جمعیت شناخته شوند و نظرات مخالفان و موافقان با برگزاری مناظره و کرسی‌های آزاداندیشی شنیده شود و دانشجویان نیز در دانشگاه‌ها نظراتشان را بیان کنند.

وی در پایان تصریح کرد: در ستاد مردمی جمعیت ۶ کارگروه‌های تخصصی وجود دارد که یکی از این کارگروه‌ها، نشاط و سلامت است و باید مربیانی تحت نظر دانشگاه علوم پزشکی آموزش دهیم تا تعداد کارشناسان و اساتید در حوزه گفتمان سازی افزایش یابد و همچنین بیت الزهرا در محله‌ها فعال شود تا جلسات مفید در حوزه فرزند آوری برای خانواده‌ها گذاشته شود.

درصد سالمندی استان مرکزی بالاتر از میانگین کشوری است

شهلا نظری مدیر گروه سلامت خانواده و جمعیت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اراک اظهار کرد: بحران پیری جمعیت و کاهش نرخ فرزند آوری نیازمند عزم ملی است و قانون جمعیت که در آبان ۱۴۰۰ به دستگاه‌های اجرایی ابلاغ‌شده باید به نحو احسن اجرا شود و توسط دستگاه‌های مربوطه مورد رصد قرار بگیرد.

وی ادامه داد: عدم پایش دستگاه‌های موظف به اجرای ماده‌های قانون جمعیت موجب می‌شود که سال‌ها این قانون به‌طور کامل اجرانشده و زمان از دست برود.

مدیر گروه سلامت خانواده و جمعیت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اراک با اشاره به درصد سالمندی استان مرکزی گفت: در حالی که ۱۱ درصد از جمعیت کشور سالمند است ولی این آمار در استان مرکزی حدود ۱۳ درصد است که نشان‌دهنده کاهش نرخ باروری است.

نظری افزود: نرخ باروری به معنای این است که یک خانم در طی دوران باروری چه تعداد فرزند می‌آورد که این نرخ در سال‌های ۶۵ حدود ۶ فرزند بوده و اکنون به‌جایی رسیده که زوج‌ها به‌جای خودشان نیز جایگزین ندارند.

نرخ باروری در استان مرکزی از نرخ متوسط کشور پایین‌تر است

وی بابیان اینکه نرخ باروری در استان مرکزی از نرخ متوسط کشور پایین‌تر است، بیان کرد: چند سالی برای اقدامات اورژانسی و حیاتی در افزایش نرخ باروری فرصت داریم که اگر این فرصت از دست برود و پنجره جمعیتی بسته شود با بحران جدی سالمندی رو به رو خواهیم شد.

مدیر گروه سلامت خانواده و جمعیت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اراک عنوان کرد: با توجه به اینکه سالمندان، قشر مورد تکریم و ذخایر انسانی هستند، اما اگر در آینده جمعیت جوان و نیروی کار جوان نداشته باشیم که به سالمندان خدمات بدهند قطعاً قشر سالمندان نیز دچار مشکل خواهند شد.

نظری ادامه داد: با توجه به وضعیت خطیر کنونی، باید قانون جمعیت را به نحو احسن اجرا کنیم و دانشگاه علوم پزشکی اراک نیز به عنوان زیر مجموعه وزارت بهداشت تعدادی از مواد اختصاصی و عمومی از قانون جمعیت را به عهده دارد که در این راستا قرارگاه جمعیت دانشگاه تشکیل و از ابتدای سال گذشته تاکنون ۱۳ جلسه قرارگاه جمعیت برگزار شده است.

وی اظهار کرد: اعضای قرارگاه جمعیت با توجه به دستورالعمل از بخش‌های مختلف دانشگاه از جمله حوزه بهداشت، درمان، آموزش، توسعه و پشتیبانی و بازرسی و... تشکیل شده تا با همکاری یکدیگر مواد قانون جمعیت و مصوبات این قانون را اجرا و پیگیری کنند.

مدیر گروه سلامت خانواده و جمعیت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اراک افزود: کمیته رصد و پایش نیز با بررسی عملکرد کمیته‌های دیگر به اجرای قانون جمعیت کمک می‌کند و اگر هر یک از بخش‌ها به وظایف خود عمل نکند قطعاً مورد بازخواست قرار می‌گیرد.

نظری با بیان اینکه گزارش عملکرد در خصوص اجرای قانون جمعیت به طور مستمر به وزارت خانه ارسال می‌شود، گفت: کارنامه جوانی جمعیت از طرف وزارت بهداشت برای دانشگاه‌های علوم پزشکی تعریف‌شده تا بر اساس عملکرد دانشگاه‌ها در اجرای مواد قانون جمعیت رتبه‌بندی کنند و دانشگاه اراک در این رتبه‌بندی جز دانشگاه‌های خوب شناخته شد.

وی با اشاره به محور‌ها و راهبرد‌های جوانی جمعیت اظهار کرد: تسهیل ازدواج جوانان با برگزاری کلاس‌های آموزشی هنگام ازدواج ازجمله راهبرد‌های جوانی جمعیت است که دانشگاه علوم پزشکی اراک این کلاس‌ها را در ۶ ساعت برای زوج‌ها برگزار می‌کند و بسیار در تحکیم بنیاد خانواده، کاهش طلاق و حفظ خانواده‌ها و همچنین ترغیب زوج‌ها به فرزند آوری مؤثر است.

۳۰ درصد خانواده‌ها در استان مرکزی تک‌فرزند هستند

مدیر گروه سلامت خانواده و جمعیت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اراک عنوان کرد: در استان مرکزی حدود ۳۰ درصد از خانواده‌ها، تک‌فرزند و بدون فرزند هستند که کلاس‌های آموزشی و مشاوره برای این خانواده‌ها برگزار و تبعات تک‌فرزندی و بدون فرزندی به زوج‌ها گوشزد می‌شود.

نظری افزود: پیشگیری از سقط عمدی در حوزه بهداشت و درمان اولویت دارد و مشاوره‌هایی در این خصوص انجام می‌شود و بهورزها، مراقب سلامت و پزشک‌ها موظف هستند خانواده‌هایی که قصد چنین کاری را دارند از تبعات آن آگاه سازند.

وی با اشاره به پیشگیری و درمان ناباروری گفت: با توجه به اینکه زوج نابارور به دلیل تمایل به فرزند آوری نیاز به مشاوره و ترغیب ندارند بلکه فقط باید شرایط را برای درمانشان تسهیل کنیم بنابراین تسهیلاتی برای این زوج‌ها از جمله وام بانکی برای هزینه‌های درمان ناباروری و بیمه رایگان به مدت یک سال در نظر گرفته‌شده است.

فعالیت سه مرکز درمان ناباروری در استان مرکزی

مدیر گروه سلامت خانواده و جمعیت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اراک بیان کرد: در استان مرکزی سه مرکز ازجمله بیمارستان امیرالمؤمنین به‌عنوان مرکز دولتی با تعرفه‌های دولتی، جهاد دانشگاهی رویان به‌عنوان مرکز نیمه‌دولتی و مرکز رستاک در بیمارستان سینا برای درمان ناباروری وجود دارد.

نظری افزود: افزایش کمیت و کیفیت دوران بارداری از جمله راهبر‌های جوانی جمعیت است که در دستور کار قرار گرفته و شرایط بارداری و زایمان ایمن برای مادران باردار فراهم شده است.

اجرای قانون جمعیت نیازمند همکاری دستگاه‌های اجرای مرتبط است

اکرم احمدلو، کارشناس بهداشت و سلامت مادر و کودک معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اراک نیز در این میزگرد اظهار کرد: تصویب قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت اولین اتفاق مهمی بود که در آبان ۱۴۰۰ مطرح شد و پس از تصویب این قانون، قرارگاه جوانی جمعیت متشکل از ۷ کمیته تخصصی شکل گرفت.

وی با بیان اینکه دانشگاه علوم پزشکی اراک در حوزه اجرای قانون جمعیت نیاز به کمک دستگاه‌های مرتبط دارد، گفت: ۴۳ ماده از قانون جمعیت به دانشگاه علوم پزشکی سپرده شده که ۱۰ ماده از این قانون غیر مستقیم و ۳۳ ماده به صورت مستقیم به دانشگاه علوم پزشکی مربوط می‌شود.

کارشناس بهداشت و سلامت مادر و کودک معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اراک عنوان کرد: پس از ابلاغ قانون جمعیت، اعضای دانشگاه علوم پزشکی درگیر ۴۳ ماده قانونی و شکل‌گیری و پیگیری مصوبات قانونی شدند که سه ماده‌قانونی مربوط به فرهنگ‌سازی است و نیاز به کمک دستگاه‌های مرتبط از جمله تبلیغات اسلامی و ارشاد و نیرو‌های مردمی داریم.

از آنجایی که خانواده، مهم‌ترین نهاد یک جامعه است که اگر این مهم در نظر گرفته نشود کلیت یک اجتماع از بین خواهد رفت. کارشناسان جمعیتی معتقدند با این نرخ باروری به زودی 30درصد جمعیت کشور را کهنسالان تشکیل خواهند داد که بار زیادی را روی دوش باقی گروه‌های جمعیتی خواهند گذاشت هرچقدر جمعیت جوان تولید‌کننده ثروت است، جمعیت پیر مصرف‌کننده ثروت است

جامعه‌ای را تصرف کنید که تولیدکننده ثروت ندارد و باید همه آنچه دارد را باید صرف حقوق‌های بازنشستگی و هزینه‌های درمانی کهنسالان خود کند و اینطور که پیداست برای نگهداری از پیرهای بدون فرزند خود هم خانه‌های سالمندان و مراکز نگهداری بسازد. در این شرایط جامعه نمی‌تواند به رشد اقتصادی کشور فکر کند و با مشکلات متعددی روبه رو خواهند شد.

انتهای پیام/

captcha
آخرین اخبار