درباره نویسنده
خطبه 23 نهجالبلاغه؛
پرهیز از فتنه

حضرت علی (ع) در نهجالبلاغه از پرهیز از فتنه گفتهاند.
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب» هر روز یک حکمت از نهجالبلاغه امیرالمومنین علی (ع) را میخوانیم.
من خطبة له (علیه السلام) لما قُبِض رسول الله (صلی الله علیه وآله) و خاطبه العباس و أبو سفیان بن حرب فی أن یبایعا له بالخلافة (و ذلک بعد أن تمت البیعة لأبی بکر فی السقیفة، و فیها ینهی عن الفتنة و یبین عن خلقه و علمه):
النهی عن الفتنة:
أَیُّهَا النَّاسُ شُقُّوا أَمْوَاجَ الْفِتَنِ بِسُفُنِ النَّجَاةِ وَ عَرِّجُوا عَنْ طَرِیقِ الْمُنَافَرَةِ وَ ضَعُوا تِیجَانَ الْمُفَاخَرَةِ؛ أَفْلَحَ مَنْ نَهَضَ بِجَنَاحٍ أَوِ اسْتَسْلَمَ فَأَرَاحَ. هَذَا مَاءٌ آجِنٌ وَ لُقْمَةٌ یَغَصُّ بِهَا آکِلُهَا، وَ مُجْتَنِی الثَّمَرَةِ لِغَیْرِ وَقْتِ إِینَاعِهَا کَالزَارِعِ بِغَیْرِ أَرْضِهِ.
معنی:
سخنى از آن حضرت (ع) هنگامى كه رسول خدا (ص) رحلت كرده بود و عباس و ابو سفيان بن حرب از او خواستند كه به خلافت با او بيعت كنند:
اى مردم، بر دريد امواج فتنه ها را به كشتيهاى نجات و به راه تفاخر به نژاد و تبار مرويد و ديهيم مباهات به مال و جاه را از سر فرو نهيد.
رستگار و پيروز است كسى كه او را ياورانى است و به نيروى آنان قيام مى كند و يا تسليم مى شود و خود را آسوده مى سازد. آبى است بدبو و گنده و، لقمه اى است گلوگير كسى كه مى بلعدش. آن كس كه ثمره بستان خود را پيش از رسيدنش بچيند، همانند كشاورزى است كه در زمين ديگرى مى كارد.
شرح:
و من خطبة له علیه السّلام لما قبض رسول اللّه صلّی اللّه علیه و آله و سلّم و خاطبه العباس و ابو سفیان بن حرب فی ان یبایعا له بالخلافة (و ذلک بعد ان تمت البیعة لابی بکر فی السقیفة و فیها ینهی عن الفتنة و یبیّن عن خلقه و علمه):
«هنگامی که «رسول خدا»(ص) رحلت فرمود، «عباس» و «ابو سفیان» به «علی»(ع) عرض کردند که آمادهاند با او برای خلافت بیعت کنند» (و این در زمانی بود که بیعت در «سقیفه» برای «ابو بکر» پایان یافته بود- حضرت نپذیرفت- و این خطبه را ایراد کرد و در آن، نهی از فتنه و آشوب میکند و از روحیه و آگاهیهای خود پرده بر میدارد) ».
خطبه در یک نگاه:
این خطبه از معدود خطبههایی است که از «علی»(ع) در غیر زمان خلافتش نقل شده است. از مجموع این خطبه و مقدمهای که «سیّد رضی» برای آن آورده، به خوبی استفاده میشود که بعد از رحلت «رسول خدا»(ص)، «ابو سفیان» و «عباس» خدمت آن حضرت آمدند (و شاید عباس به تحریک ابو سفیان آمده بود) و امام(ع) را به قیام تشویق کردند و تقاضا کردند با او به عنوان خلیفه بیعت کنند ولی امام(ع) با آگاهی کاملی که از شرایط زمان داشت و دلسوزی خاصّی که برای بقای اسلام و در هم شکستن توطئههای منافقان مینمود نه تنها این بیعت را نپذیرفت بلکه با عباراتی روشن به آنها هشدار داد که از این گونه کارها بپرهیزند.
از آن جا که میدانست افراد ناآگاه یا مغرض به او خرده گیریهایی به خاطر سکوتش میکنند به آنها پاسخ داد و در پایان، عشق خود را به مرگ و شهادت و لقای پروردگار بیان میکند و به علم و آگاهی فراوانی اشاره مینماید که از اسرار است و اجازه پرده برداری از آن را ندارد.
مراقب فتنه انگیزان باشید!
شارح معروف «ابن میثم» در آغاز این خطبه میگوید: سبب این کلام «امیرمؤمنان علی» (علیه السلام) آن است که چون در «سقیفه بنی ساعده» برای «ابوبکر» بیعت گرفته شد، «ابوسفیان» برای ایجاد فتنه و آشوب و درگیری در میان مسلمانان به سراغ «عبّاس» عموی پیامبر رفت و به او گفت: این گروه، خلافت را از «بنی هاشم» بیرون بردند و در قبیله «بنی تیم» قرار دادند (ابوبکر از این قبیله بود) و مسلّم است که فردا این مرد خشن که از طایفه «بنی عدی» است (اشاره به عمر است) در میان ما حکومت خواهد کرد. برخیز؛ نزد «علی» (علیه السلام) برویم و با او به عنوان خلافت بیعت کنیم.
تو عموی پیامبری و سخن من هم در میان قریش مقبول است اگر آنها با ما به مقابله برخیزند با آنها پیکار میکنیم و آنان را در هم میکوبیم. و به دنبال این سخن هر دو نزد «امیرمؤمنان علی» (علیه السلام) آمدند. «ابوسفیان» عرض کرد: ای «ابوالحسن» از مسأله خلافت غافل مشو. کی ما پیرو قبیله بیسر و پای «تیم» بودیم! (و میخواست به این ترتیب امام(علیه السلام) را تحریک برای قیام و درگیری کند) این در حالی بود که حضرت میدانست او به خاطر دین، این سخنان را نمیگوید بلکه میخواهد فساد بر پا کند. (۱) به همین جهت خطبه بالا را ایراد فرمود.
مورّخ معروف «ابن اثیر» در کتاب «کامل» مینویسد که «علی» (علیه السلام) در این جا به «ابوسفیان» فرمود: به خدا سوگند منظور تو چیزی جز فتنه نیست! به خدا سوگند تو همیشه در فکر بودی که برای اسلام و مسلمین ایجاد شرّ کنی! ما نیاز به نصیحت و اندرز تو نداریم! و از این جا حال و هوایی که این خطبه در آن صادر شده است به خوبی روشن میشود و میتواند پرتوی روی تمام جملههای خطبه بیندازد و آن را تفسیر کند.
در نخستین بخش از این خطبه، امام (علیه السلام) به چهار نکته مهم اشاره میفرماید: نخست میگوید: «ای مردم! امواج سهمگین فتنهها را با کشتیهای نجات بشکافید و از راه اختلاف و پراکندگی و دشمنی کنار آیید و تاجهای تفاخر و برتری جویی را از سر بنهید!» (اَیُّهَا النّاسُ شُقُّوا اَمْواجَ الْفِتَنِ بِسُفُنِ النَّجاةِ، وَعَرِجُوا(۲) عَنْ طَریقِ الْمُنافَرَة (۳)، وَضَعُوا تیجانَ الْمُفاخَرَة).
خطاب «اَیُها النّاس» نشان میدهد که تنها این دو نفر در خدمت حضرت نبودند، بلکه گروهی دیگر از مردم حضور داشتند. بعضی روایات نیز این معنا را تأیید میکند.
این نکته قابل توجّه است که امام (علیه السلام) فتنهها را به امواج کوبنده و شکننده تشبیه میکند و برای مقابله با آن به استفاده از کشتیهای نجات توصیه میکند و مراد از کشتیهای نجات، کشتیهای محکم و بزرگی است که توانایی بر شکافتن امواج و رساندن سرنشینان را به ساحل نجات دارد؛ و منظور در این جا رهبران الهی و مخصوصاً اهل بیت پیامبر (صلی الله علیه وآله وسلم) است (۴) یعنی آنچه را ما میگوییم گوش کنید نه آنچه را خود میخواهید و در تأکید بر این معنا، اختلاف و تفاخر و برتری جویی گروهی و قبیلهای را به راه خطرناکی تشبیه میفرماید که باید هر چه زودتر از آن کناره گیری کرد (توجّه داشته باشید که معنای اصلی منافرة، تفاخر دو نفر با یکدیگر و سپس به عنوان داوری نزد شخص ثالثی رفتن میباشد).
در واقع امام (علیه السلام) در این سخن گهربارش انگشت روی نقطه اصلی دردهای جانکاه جامعه بشریّت گذارده که همیشه جنگهای خونین و اختلافات و کشمکشها و کشت و کشتارها و ناامنیها از برتری جوییها و تفاخر سرچشمه میگیرد؛ و اگر این بت شکسته شود بیشترین مشکلات جوامع بشری حل خواهد شد و دنیا امن و امان و آرام میگردد.
و این که «ابن ابی الحدید» گفته است این حدیث صحیح است ولی کلام مولا اشاره به آن ندارد، اشتباه است. منظور مولا این است که ببینید من چه دستور میدهم تا از آن پیروی کنید نه آنچه خود میخواهید.
درست است که طالبان مقام و قدرت، هر کدام زیر چتر دفاع از حقوق جامعه و حفظ ارزشها پنهان میشوند ولی چه کسی است که نداند اینها همه بهانه رسیدن به مقام و وسیله برتری جویی بر دیگران است؟
سپس به سراغ نکته دوّم میرود و میفرماید: «آن کس که با داشتن بال و پر (یار و یاور) قیام کند رستگار شده، یا در صورت نداشتن نیروی کافی راه مسالمت پیش گیرد (راحت شده و مردم را راحت کرده است) (اَفْلَحَ مَنْ نَهَضَ بِجَناح، اَوِ اسْتَسْلَمَ فَاَراحَ). (۵)
در واقع در این جا امام (علیه السلام) به این نکته اساسی اشاره میفرماید که قیام کردن برای گرفتن حق شرایطی دارد؛ اگر آن شرایط موجود باشد من مضایقه ندارم ولی هنگامی که شرایط موجود نیست، عقل و منطق و دین میگوید قیام کردن نه تنها موجب پیشرفت نیست بلکه باعث ایجاد شکاف و اختلاف و اذیّت و آزار خویش و دیگران و هدر دادن نیروهاست و این یکی از اصول جاویدانی است که باید در تمام کارهای اجتماعی و مخصوصاً قیامهای سیاسی مورد توجّه دقیق باشد.
در سوّمین نکته اشاره به مسأله خلافت و حکومت بر مردم که گروهی یقه برای آن چاک میکنند و هر کار خلافی را برای وصول به آن مجاز میشمرند کرده و پرده از ماهیّت آن بر میدارد، میفرماید: «این (زمامداری بر مردم) آبی متعفّن و لقمهای گلوگیر است» (هذا ماء آجِن(۶) وَلُقْمَة یَغَصُ (۷) بِها آکِلُها).
درست است که حیات انسان با آب و غذاست ولی کدام آب و غذا؟ آبی که پاکیزه و لقمهای که گوارا باشد و امام (علیه السلام) در این جا طبیعت حکومت را به آب متعفّن و لقمهای گلوگیر تشبیه میکند و به راستی همین است. انسان هر قدر به زندگی حاکمان و زمامداران نزدیک میشود به مشکلات عظیم و ناراحتیهای شدید و عواقب دردناک آنان آگاهتر میگردد، نه آرامشی دارند و نه امنیّتی. تنها دورنمای این زندگی برای افراد، جالب و پرشکوه و وسوسه انگیز است.
البتّه رجال الهی به استقبال مشکلات این امر میروند و ناراحتیهای آن را به خاطر خدا تحمّل میکنند و آسایش و آرامش خود را فدای خدمت به دین خدا و بندگان او مینمایند.
این احتمال نیز داده شده است که «هذا» اشاره به نوع حکومتی باشد که «ابوسفیان» آن را پیشنهاد میکرد.
به هر حال درست است که حکومت همانند آب، مایه حیات ملتهاست، ولی از آن جا که در جوامع بشری همیشه مورد توجّه دنیاپرستان بوده است و طبعاً با مردان الهی به مبارزه و منازعه در آن بر میخاستهاند، این آب حیات بخش را آلوده میکردند و این غذایی که مایه قوّت و قدرت برای جوامع بشری است به صورت ناگواری در میآوردند تا آن جا که بسیاری از اولیای حق از آن شکوه داشتند و با صراحت میگفتند اگر فرمان خدا و رضای او نبود هرگز به آن تن در نمیدادند؛ و همان گونه که در ذیل خطبه «شقشقیّه» خواندیم امام (علیه السلام) حکومت و زمامداری را ذاتاً کم ارزشتر از آب بینی یک بز میشمرد.
در چهارمین نکته به یکی دیگر از ابعاد این مسأله میپردازد و آن این که کسی که میخواهد برای کار مهمّی مانند تشکیل حکومت الهی قیام کند، باید در شرایط آمادهای اقدام نماید و یا بتواند شرایط را خودش آماده سازد وگرنه قیامهای بیمورد و حساب نشده، ثمرهای جز ناکامی و شکست نخواهد داشت. امام (علیه السلام) در این رابطه میفرماید: «کسی که میوه را پیش از رسیدن بچیند همانند کسی است که بذر را در زمین نامناسب (همچون کویر و شوره زار) بپاشد (که سرمایه و نیروی خود را تلف کرده و نتیجهای عاید او نمیگردد)» (وَ مُجْتَنِی الَثمَرَةِ لِغَیْرِ وَقْتِ ایناعِها(۸) کَالزّارِعِ بِغَیْرِ اَرْضِهِ).
جمعی از شارحان نهج البلاغه احتمال دادهاند که ضمیر در «بِغَیْرِ اَرْضِهِ» به زارع برگردد و مفهومش این است «مانند کسی است که در زمین دیگری بذر بپاشد که ثمرهاش عاید دیگران میشود»؛ ولی با توجّه این که امام (علیه السلام) آن را با چیدن میوه نارس یکسان دانسته است، ضعف این تفسیر روشن میشود.
این سخن در واقع یکی دیگر از اصول جاویدان و درسهای اساسی برای تشکیل حکومتهای الهی است؛ به این معنا که طالبان حق و عاشقان عدالت هرگز نباید گرفتار احساسات زودگذر شوند و با مطالعات محدود به کاری دست زنند که شرایط آن مهیّا نیست، بلکه باید با صبر و حوصله به فراهم ساختن شرایط و ترتیب مقدّمات و تهیّه قوا و نیروهای لازم دست زنند هر چند این کار زمانی را طلب کند، همان طور که باغبان آگاه هرگز به سراغ میوههای نارس نمیرود، هرچند نیاز فراوان به میوه برای تغذیه خود و یا فروش داشته باشد و نیز کشاورز آگاه، در زمین نامساعد بذر نمیافشاند بلکه قبلا با صبر و حوصله، زمین را شخم زده و شوره زار را آماده میکند، سپس به بذر افشانی مشغول میشود.
انتهای خبر/
درباره نویسنده
نظرات:
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!
- جشن دختران «مثل ستاره» در اراک برگزار میشود
- رژه مشترک نیروهای مسلح در اراک
- سعدی بزرگترین پیامآوران صلح
- اجلاسیه شهدای دانشجو معلم در اراک برگزار میشود
- کاروان عزاداری شهادت امام صادق (ع) در اراک
- حضرت معصومه (س) الگوی شجاعت
- سرمازدگی محصولات کشاورزی در فراهان
- امنیت شغلی کارگران اولویت اصلی است
- مکانیابی پروژه ۸۱۰۰ واحدی اراک مطابق قانون است
- مقابله با جنگ روانی دشمن نیازمند هوشیاری است
- اجلاسیه ۵۲ شهید دانشجومعلم استان مرکزی
- مدیریت رسانه در بحران
- استان مرکزی میزبان مربی تیم ملی کاراته
- گرهزدن اقتصاد به مذاکرات آسیبزا است
- عملیات بیتالمقدس معادلات نظامی دشمن را برهم زد
- ارتش در دفاع از نظام تعلل نخواهد کرد
- نماهنگ «نگین ایران» منتشر شد
- نقش امام صادق (ع) در تثبیت هویت شیعه
- جشن بزرگ «مثل ستاره» در اراک برگزار شد
- باغداران از هرس درختان خودداری کنند
آخرین اخبار
- جمعآوری لولههای انتقال آب غیرمجاز در فراهان
- اقتدار ایران با کنایههای ترامپ تضعیف نمیشود
- مروری بر سفر سیدالشهدای خدمت به دیار آفتاب
- بانوی خیر کرهرودی مهمان امیرالمومنین (ع) شد
- شهید «بابایی» نسبت به جامعه بیتفاوت نبود
- شهید جمهور نماد خدمت خالصانه
- بسیج فرهنگ خدمت را در جامعه نهادینه میکند
- مصاف حساس آلومینیوم و شمسآذر در ایستگاه آخر
- نصب ۵ سامانه کنترل سرعت در فراهان
- بازدید استاندار مرکزی کمباینسازی در اراک
- حفظ هویت ملی با پاسداشت زبان فارسی
- پرهیز از فتنه
- شهید رئیسی حامی تولید و اشتغال بود
- دِین خود را به اسلام ادا نمایید
- سوره «انسان» آیه 1 تا ۳۱
- اجراي طرح مبارزه با قاچاق کالا در مرکزی
- گردشگری و صنایع دستی، جایگزین پایدار درآمدهای نفتی
- افزایش تولید در کمباینسازی گامی بهسوی خودکفایی کشاورزی
- شکست راهبردی دشمن نتیجه پایداری ملت ایران است
- عدالتمحوری، میراث ماندگار شهید رئیسی
- اوج مصرف روزانه برق مرکزی ۲۵۰ مگاوات است
- نشست خبری توزیع نیروی برق استان مرکزی
- رمز ماندگاری شهید رئیسی اخلاص و ایثار است
- انعقاد تفاهمنامه همکاری کتابخانههای عمومی با دانشگاه اراک
- مهلت 2 ماهه برای پرداخت تسهیلات مشاغل خانگی
- خیرات «نان و حلوا» در فدراسیونهای ورزشی!
- قطار شهری امیرکبیر در مسیر بحران اداری؟
- جشنواره مقاومت به قشر خاصی تعلق ندارد
- اجرای سرود «دختران سلیمانی»
- اطاعت از امام
- مشاهده بیشتر